Uitstel proces Mubarak leidt tot chaotische taferelen

Het proces tegen de afgezette Egyptische leider is uitgesteld tot volgende maand en zal op last van de rechter ook niet meer rechtstreeks worden uitgezonden via de televisie. De voormalige president houdt, net als zijn beide zonen, vol “niet schuldig” te zijn aan moord en corruptie. Het uitstel van het proces leidde zowel binnen als buiten het gebouw van de rechtbank in Cairo tot chaotische taferelen.

De voorzitter van de rechtbank, Ahmed Rifaat, zei dat de rechtbank tot 5 september de tijd nodig heeft om nieuw bewijsmateriaal te bestuderen. Daarnaast heeft hij besloten dat het proces, dat eerder door een aantal televisiestations werd opgezonden, onder andere op grote schermen buiten het rechtbank, niet meer mag worden uitgezonden tot de dag van de uitspraak.

Rechter Rifaat beval ook dat het proces tegen Mubarak tegelijk met het proces tegen zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly, moet worden gevoerd. Habib al-Adly is eerder al voor corruptie veroordeeld tot 12 jaar gevangenis.

Mubarak op brancard in de rechtszaal

De 83-jarige Mubarak, die sinds zijn aftreden in het ziekenhuis van Sharm el-Sheikh verblijft, werd op een rijdende een brancard de rechtbank in Cairo binnen gereden. Dit keer gekleed in een marineblauwe sporttrui. Het enige wat hij dit keer zei was: “aanwezig”, de de vraag van de rechtbankpresident. Hij verscheen in de rechtszaal samen met zijn zonen, Gamal en Alaa, die beschuldigd worden van corruptie en machtsmisbruik.

Chaotische taferelen

Het uitstel van het proces leidde ook tot grote woede bij de advocaten van de nabestaanden van de demonstranten die werden gedood tijdens de protesten die leidden tot de omverwerping van Mubarak. De president van de rechtbank had de grootste moeite om de orde te handhaven te midden van chaotische taferelen in de rechtszaal.

Buiten had de oproerpolitie de handel vol om tegenstanders en  aanhangers van de voormalige president uit elkaar te houden. De politie had de twee groepen gescheiden doormiddel van cordons, maar kon niet voorkomen dat er gevechten uitbraken toen een pro-Mubarak demonstrant bij de andere groep terecht kwam. De situatie was enige tijd zeer gespannen. Mensen hadden stenen, stokken en anderen wapens bij zich.

De advocaten van Mubarak willen honderden getuigen oproepen om te getuigen in de zaak. Onder hen het hoofd van de Egyptische militaire raad, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, die gedurende twee decennia Mubaraks minister van defensie was.

De mogelijke getuigenis van Tantawi over de rol van de oud-president gedurende de 18-daagse opstand, waarin meer dan 800 mensen werden gedood, wordt door velen beschouwd als cruciaal voor de uitkomst van de zaak. Tantawi’s getuigenis kan helpen om vast te stellen of Mubarak orders gaf aan de minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly, te schieten op de demonstranten, of dat Adly onafhankelijk handelde.

Ook de advocaten van de families van de slachtoffers hebben Tantawi opgeroepen om te getuigen in het proces. Zij hebben zijn getuigenis nodig om te bewijzen dat hij orders van Mubarak heeft gekregen om het vuur te openen op de demonstranten. Op grond van dat bewijs kan Mubarak worden veroordeeld.

Reacties

Velen zien het proces tegen Mubarak als een “circus” vol drama, zoals deze maand veelvuldig te zien is in de veel bekeken Ramadan tv-soaps. Mubaraks eerdere verschijning op de TV op 3 augustus heeft een diepe indruk gemaakt in de Arabische wereld. Hij is het eerste Arabische staatshoofd in het Midden-Oosten dat in eigen persoon terecht staat vanwege de onderdrukking van de volksopstand. Als hij schuldig wordt bevonden kan de voormalige commandant van de Egyptische luchtmacht de doodstraf krijgen.

Anderen kan het allemaal niet echt schelen: Who cares? Mubarak behoort tot het verleden van Egypte. Egyptische moeten denken aan de toekomst een werken aan het opbouwen van hun land. Dat is veel belangrijker dan alleen maar op tv te kijken naar beelden van een oude en zieke man.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s