Kopten schrikken van stijging bekeringen jonge vrouwen

De afgelopen dagen is in de koptische gemeenschap geschrokken gereageerd op beelden op de televisie, waarin koptische meisjes verklaren te zijn bekeerd tot de islam. Hoewel de beelden erg vaag en onduidelijk zijn, is het heel duidelijk om welke meisjes het gaat.

De meisjes zitten op een druk plein ergens in Cairo. Om hen heen veel toeterende auto’s. Christine en Nancy verklaren voor de camera waarom ze zijn weggelopen van hun families. Ze hebben de ware religie gevonden en willen door hun ouders met rust gelaten worden.

Sinds ze afgelopen juni van huis wegliepen dragen de beide meisjes de zwarte Hijaab. Voor de christelijke families zijn de beelden ronduit schokkend. Op een van de koptische tv-zenders hebben hun ouders, onder een vloed van tranen, verslag gedaan van het verdriet dat hen is aangedaan. “We hebben ons hele leven geleefd als christenen en dan nu dit. Hoe kan dit gebeuren?”, vragen de ontredderde familieleden zich af.

Het verhaal van deze twee meisjes staat niet op zichzelf. In de nasleep van de Egyptische opstand, die op 25 januari begon, doen dit soort bekeringsverhalen in toenemende mate de ronde.

In de meeste gevallen gaat het volgens de familieleden om kidnapping. Een bouwvakker uit een dorpje vlakbij de stad Minya in Midden-Egypte, wist te vertellen dat hij heeft gezien hoe Christine en Nancy door een bende werden ontvoerd, toen ze op weg waren naar de kerk.

In een recente video op een islamitische website verklaren de meisjes dat ze vrijwillig zijn meegaan en niet zijn ontvoerd. Volgens familie en vrienden van de meisjes zijn ze wel degelijk ontvoerd en waren ze op de islamitische video duidelijk bedwelmd door  drugs.

Hoewel dit soort verhalen niet nieuw zijn, leidt de verdubbeling van het aantal bekeringsgevallen sinds de opstand van 25 januari wel tot veel onrust in de koptische gemeenschap. Een advocaat vertelt dat hij voor de opstand met ongeveer drie van dit soort zaken per week werd geconfronteerd. Nu komen minstens drie families per dag de verdwijning van hun dochter melden.

De zaak van Christine en Nancy duidt op een sterk groeiend probleem in een land waar de spanningen tussen moslims en christenen toch al gevoelig liggen.

Veel gevallen zijn ook niet wat ze lijken te zijn en gaat het niet om een ontvoering die tot een bekering moet leiden. En soms maken families gebruik van de commotie rond een ontvoering om aandacht te krijgen voor een ander, meestal een lokaal probleem. En er zijn inderdaad meisjes die zich willen bekeren tot de islam, omdat ze verliefd zijn geworden op een moslimjongen.

De rigide opvattingen over de religieuze identiteit maken de overgang van de ene godsdienst naar de ander een complexe zaak. In Egypte is het een schande wanneer een vrouw van godsdienst verandert. Als een meisje vrijwillig kiest kan de familie er in feite niet veel aan veranderen. Maar als ze wordt ontvoerd door een moslimjongen, dan kan de familie te hulp schieten en haar redden.

De ineenstorting van het veiligheidsapparaat na de opstand in januari, heeft geleid tot een vacuüm dat door radicale moslims snel wordt opgevuld. Dit soort radicale islamitische organisaties worden ervan beschuldigd jonge mannen te betalen om christelijke meisjes weg te lokken bij hun families. Dit is een visie die door mensenrechtenorganisaties wordt bevestigd. Voor de revolutie waren de islamitische organisaties bang voor de veiligheidsdienst in Egypte. Nu kunnen ze ongestoord hun gang gaan.

Al met al doen dit soort ontvoerings- en bekeringsverhalen de verhouding tussen moslims en christenen niet veel goeds. Begin mei vond in Cairo een heftige botsing plaats tussen kopten en moslims in de wijk Imbaba, waarbij 15 doden vielen. Die gevechten ontstonden na geruchten dat twee, tot de islam gekeerde, koptische vrouwen tegen hun wil werden vastgehouden in de kerk aldaar.

moslims+christenen=Egypte

De Kopten maken zich grote zorgen. Een van de advocaten voegt daaraan toe: “We moeten terug naar de geest van Tahrir (moslims + christenen =  Egypte). Maar ik weet niet of we daar nog in kunnen slagen.”

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s