Eindelijk weer eens eenheid op Tahrir

Na weken van onenigheid, hebben gisteren niet minder dan 26 partijen, bewegingen en groepen, waaronder islamisten, linksen en liberalen, gezamenlijk een overeenkomst bereikt over een pakket een van eisen voor de protesten van vrijdag 29 juli. Het motto van deze vrijdag zal zijn: ‘De wil en de eenheid van het volk.’

En dat is heel mooi, want die eenheid was de laatste maanden ver te zoeken. Er was wel iedere vrijdag een thematische protestdag op het Tahrirplein, maar daar stond iedere groepering voor zichzelf, zo leek het. Het nu bereikte akkoord kwam tot stand na moeizame onderhandelingen tussen de verschillende politieke groeperingen, partijen en bewegingen. Het overleg werden gehouden in het kantoor van de krant Al Shorouk en stond onderleiding van de uitgevers Ibrahim El-Moallam en Rabab El-Mahdy.

De eisen van de demonstranten luiden: Er moet een einde komen aan de militaire processen tegen burgers en de processen van burgers die zijn veroordeeld door een militaire rechtbank moeten worden overgedaan, een snelle berechting van de ‘moordenaars’ van demonstranten tijdens de opstand, het instellen van speciale rechtbanken die op korte termijn en op een rechtvaardige manier de kopstukken van het voormalige regime moeten berechten, het vastleggen van een beneden- en bovengrens aan de lonen en een spoedige invoering van de nieuwe staatsfinanciering.

Alle eerdere eisen die breuken tussen de politieke partijen en stromingen hadden veroorzaakt, zoals eis betreffende de grondwet of over de vraag of er voor de verkiezingen al dan niet eerst een debat moet plaats over de supra-constitutionele beginselen, zijn om wille van de lieve vrede voor even terzijde geschoven.

De protesten van vrijdag worden geleid door een comité dat alle partijen, bewegingen en groeperingen die aan het protest deelnemen vertegenwoordigt. In tegenstelling tot de eerdere protestvrijdagen, zal er niet een podium zijn voor elke groep apart. Dit keer zullen op de diverse podiums vertegenwoordigers van alle politieke bewegingen aanwezig zijn, van de liberalen en linksen tot islamisten. De gezamenlijke partijen en groeperingen zullen samen zorgen voor de beveiliging van het Tahrirplein.

Ook de familieleden van de martelaren hebben een nieuwe verklaring uitgegeven, want hun verklaring van vorige week was buiten het plein en in de pers onopgemerkt gebleven. In hun verklaring maken de families van de martelaren nog eens duidelijk dat ze op plein blijven zitten tot hun recht is gedaan. Ze onderstrepen dit met een lijst van zeven eisen, waaronder: De arrestatie van de agenten die beschuldigd worden van het doden van de martelaren. Om beïnvloeding van getuigen en het knoeien met bewijsmateriaal te voorkomen moeten deze agenten zo snel mogelijk worden vervolgd en bestraft.

De familieleden van de martelaren eisen verder dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een officiële verklaring uitgeeft waarin wordt erkend dat hun omgekomen familieleden niet als misdadigers, maar als martelaren zijn gestorven. Eigenlijk vinden ze dat deze martelaren dezelfde status verdienen als soldaten die zijn omgekomen bij de verdediging van het vaderland.

De martelaren families zijn ook erg boos op hen die beweren dat zij de martelaren gebruiken voor geldelijk gewin. Geld is wel het laatste waar ze denken. Deze suggestie komt voort uit het gerucht dat meerdere families zouden zijn ingegaan op aanbiedingen van familieleden van de verdachte politiemensen om hun aanklachten te laten vallen. Een van de leden van de families van de martelaren vertelde hoe zijn familie werd gechanteerd door de politie, met de bewering dat hij zelf zijn broer heeft vermoord.

Er nemen ruim 500 gezinnen deel aan de huidige sit-in op het Tahrirplein. En zolang aan hun eisen niet is voldaan zijn ze niet van plan hun tenten op te breken.

Het is voor de demonstranten te hopen dat de broze eenheid die deze week tot stand gebracht ertoe zal leiden dat de militaire machthebbers met meer respect en ook serieuzer zullen omgaan met de eisen van het overgrote deel van het Egyptische volk.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Eindelijk weer eens eenheid op Tahrir

  1. Pingback: Wat is er te zien op het plein? | Weblog Willem-Jan de Wit

  2. Pingback: Op het plein | Weblog Willem-Jan de Wit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s