Egypte steeds meer in de ban van bruut geweld

Bij buitengewoon gewelddadige gevechten in de wijk Abbasiya in Cairo, zijn afgelopen zaterdag minstens 250 mensen gewond geraakt. Het slagveld begon toen duizenden vreedzame demonstranten onverwacht door tegenstanders werden aangevallen met stenen, messen en molotovcocktails. De demonstranten waren onderweg naar het Ministerie van Defensie om de militaire leiders hun onvrede te laten blijken over het uitblijven van de door hen geëiste hervormingen.

Betogers worden door bendes aangevallen met messen

Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, blijven burgers aandringen op meer vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Naast enkele vrijheden, is de staat er niet in geslaagd een veilige omgeving te creëren, waarin aan het nieuwe Egypte gebouwd kon worden. Plunderingen en het geweld komen tegenwoordig ongebreideld voor in heel Egypte.

Ongeveer 5000 mensen liepen van het Tahrirplein naar het Ministerie van Defensie in de wijk Abbasiya, waar het hoofdkwartier is gevestigd van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF). De demonstranten klagen erover dat de legerleiding sinds februari nog steeds niet is gekomen met een duidelijk tijdschema voor de overdracht van hun macht aan een gekozen burgerregering.

De gewelddadigheden van afgelopen zaterdag waren de heftigste en bloedigste sinds het begin van de opstand in Egypte in januari van dit jaar. Militairen schoten in de lucht om de demonstranten uiteen te drijven toen ze het ministerie naderden. Tegelijkertijd begonnen buurtbewoners en gewapende bendes de demonstranten aan te vallen. Ze gooiden van af de daken stenen naar de mensen op straat. Waarbij tientallen gewonden vielen.

De mars was met opzet georganiseerd op 23 juli, de dag een militaire staatsgreep in Egypte, die in 1952 een einde maakte aan de monarchie. De demonstranten droegen spandoeken mee met leuzen als: “Weg met het militaire bewind” en “ De mensen willen dat het regime valt.” Ook willen de demonstranten dat er een einde komt aan de berechting van burgers in militaire rechtbanken.

De mars kwam ook net na een verklaring van de SCAF waarin 06 april jeugdbeweging, die de opstand in januari organiseerde, er van wordt beschuldigd een wig te willen drijven tussen de SCAF en de Egyptische bevolking.

De Egyptische revolutionairen blijven, ook na het omverwerpen van Hosni Mubarak,  protesteren voor het recht op een nieuwe en betere overheid. Om die eisen kracht bij te zetten zijn de demonstranten op 8 juli weer teruggekeerd naar Tahrir Square voor een sit-in die nu al ruim twee weken duurt.

De bewoners van de wijk Abbasiya hebben daar echter geen boodschap aan. Zij wilden overduidelijk geen gedoe in hun wijk. Samen met gewapende misdadigers, die daartoe speciaal waren ingehuurd, hebben ze de vreedzame demonstranten uit hun wijk willen verdrijven. De betogers werden aangevallen vanuit enkele zijstraten en van de daken, waarbij ze werden bekogeld met stenen, lege flessen, molotovcocktails en stukken glas. Het leger vuurde schoten in de lucht. De mars was verliep tot dan toe volledig rustig.

Het leger en de militaire politie hadden de hoofdingangen van het SCAF hoofdkantoor in Abbasiya geblokkeerd. De demonstranten liepen zodoende in een fuik, gevangen tussen de gewapende misdadigers, boze inwoners van de wijk Abbasiya en de leger barricades.

Toen uiteindelijk veiligheidstroepen en militaire politie arriveerden, bleken die niet in staat om de aanvallen op de demonstranten te stoppen. De veiligheidstroepen schoten daarop met traangas op de demonstranten. Hierdoor raakten deze in paniek en probeerden een veilig heenkomen te vinden. In het gedrang raakten nog eens tientallen demonstranten gewoond.

Inmiddels hebben verschillende politieke partijen en bewegingen gevraagd om een diepgaand onderzoek naar de gewelddadige aanvallen op de vreedzame mars van afgelopen zaterdag.

Gisteren zeiden ze in een gezamenlijke verklaring dat de gevechten Abbasiya sterk doen denken aan de gevechten op 2 februari, toen misdadigers op kamelen en paarden de demonstranten op het Tahrirplein aanvielen. Deze misdadigers, zo is later gebleken, waren ingehuurd door leden van de, inmiddels ontbonden, Nationale Democratische Partij.

De verklaring voegt eraan toe dat de ‘wrede’ incidenten van afgelopen zaterdag, werden gadegeslagen door het leger, met inbegrip militaire politie en de veiligheidstroepen. Zonder dat ze de demonstranten verdedigeden. Hiermee versterken ze de verdenking van hun betrokkenheid bij de aanslagen.

Verder roep de verklaring de SCAF en het kabinet op om de verantwoordelijkheid te dragen voor wat er is gebeurd.

Tenslotte eist men in de verklaring de onmiddellijk de vorming van een commissie die de aanvallen en de rol van de staatsmedia hierbij, zo spoedig mogelijk moet onderzoeken. De staatsmedia worden beschuldigd van het aanzetten tot geweld tegen vreedzame demonstranten.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s