Hoe zit dat nou eigenlijk met die verkiezingen in Egypte?

Die vraag wordt mij veel gesteld. Het is ook voor veel Egyptenaren niet helemaal duidelijk. Het hele verkiezingsproces is een complexe organisatie. Egyptenaren zullen veel stemmen moeten gaan uitbrengen. Een handicap daarbij is dat ruim 5o procent van de Egyptenaren analfabeet is. Voorlichting is dus een belangrijk issue om de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Maar juist daarover maken velen zich nu al ernstige zorgen.

In Egypte worden dit najaar parlementsverkiezingen gehouden. De onlangs ingestelde Kiesraad, heeft met instemming van de Hoge Raad van de strijdkrachten (SCAF) een aantal wijzigingen aangebracht in de Kieswet. De stuiten op het nodige verzet bij de oppositie. Die vindt dat het leger zich nog veel te veel bemoeit met het politieke reilen en zeilen van het land.

Dat bleek deze week weer eens toen de legerleiding afgelopen week bekend maakte dat er tijdens de verkiezingen geen buitenlandse waarnemers zullen worden toegelaten. Volgens hen heeft Egypte niets te verbergen. Dus valt er ook niets te controleren. Wie echter in dit land eerder verkiezingen heeft meegemaakt weet dat hier nog nooit open en eerlijke verkiezingen hebben plaatsgevonden. Een garantie dat het er dit keer wel eerlijk aan toe zou gaan kan niemand afgeven.

Volgens verscheidene oppositiepartijen zijn internationale waarnemers onderdeel van moderne verkiezingen. Zeker nu veel landen Egypte nauwgezet volgen. Het niet toelaten van buitenlandse waarnemers is in elk geval een slecht signaal.

Afgelopen week heeft de door de SCAF ingestelde Kiesraad haar eerste daad verricht door de kieswet op een paar belangrijke punten te wijzigen. Het gaat om de wijzigingen van twee wetten die de verkiezingen van de twee huizen van het parlement, de Volksvergadering (Tweede Kamer) en de Shura Raad (Eerste Kamer), moeten reguleren. De meest opzienbarende verandering is het invoeren van een mix van twee kiesstelsels: de individuele kandidatuur (lees: arbeiders en boeren) en de partijenlijst. Dat houdt in dat Egyptenaren voor de parlementsverkiezingen en voor de verkiezingen van de Shura Raad in totaal vier stemmen moeten uitbrengen. Een stem op een partijlijst en stem op een individuele lijst. Zo’n constructie gaat natuurlijk problemen opleveren.

Voorts moet elke partij een drempel van een half procent van de stemmen te behalen om in aanmerking te komen voor een zetel in het parlement. Dit is veel minder dan de gebruikelijke 8 procent drempel. Daardoor wordt het voor bijna alle partijen mogelijk deel te nemen aan de parlementsverkiezingen.

Bijna alle oppositiepartijen zijn tegen de nieuwe veranderingen in de kieswet. Zij vinden dat je volksvertegenwoordigers moet kiezen op grond van hun politieke uitgangspunten in plaats van stam- of familie belangen. Dat laatste zal zonder enige twijfel leiden tot een hoop onrechtmatigheden. Met name buiten de grote steden zullen rijke en machtige stammen de kandidatenlijsten manipuleren en stemmen van de kiezers kopen. Al dit soort onregelmatigheden, zo vreest een van de oppositieleiders Ayman Nour, spelen de kansen voor de aanhangers van het voormalige Mubarak-regime in de hand.

De Volksvergadering, de Tweede Kamer in  Egypte, zal bestaan uit 504 leden. Nog eens tien leden worden door de president zelf rechtstreeks benoemd. In totaal bestaat het nieuwe parlement dus uit 514 leden, 31 minder dan voor de revolutie.

In de Eerste Kamer, de Shura Raad, zal het aantal leden stijgen naar 390. Twee derde van hen worden gekozen en een derde wordt door de president van de republiek benoemd. Tot nu toe had de Shura Raad 264 leden, waarvan een derde wordt benoemd door de president. Veel politieke partijen vinden dat de Shura Raad in zijn geheel moet verdwijnen. Maar in plaats van deze Eerste Kamer op te heffen is  het aantal leden juist aanzienlijk verhoogd.

De SCAF heeft ermee ingestemd dat de minimumleeftijd om in aanmerking komen voor een zetel in de Volksvergadering wordt verlaagd van 30 naar 25 jaar. Dit is om nieuw bloed in de Volksvergadering te krijgen en het is een aanmoediging voor leden van de jeugdbewegingen van de 25 januari-revolutie om mee te doen aan verkiezingen voor de Tweede Kamer. De leden van de Eerste Kamer, de Shura Raad, mogen niet jonger zijn dan 35 jaar.

Volgens Shahin, de voorzitter van de Kiesraad, zullen de feitelijke voorbereidingen voor de verkiezingen van de twee kamers van het parlement eind september beginnen. De verkiezingen kunnen dan minimaal 30 dagen later plaatsvinden. Volgens de Kiesraad hebben nieuw opgerichte partijen zo meer tijd om zich op de verkiezingen voor te bereiden.

De Higher Electoral Commission (HEC) zal de volledige controle over de verkiezingen op zich nemen. Het merendeel van de leden behoort tot de rechterlijke macht. De HEC zal op 18 september beginnen met de voorbereiding van de eerste post 25 januari-revolutie parlementsverkiezingen.

De oppositie hoopt dat internationale waarnemers alsnog zullen worden toegelaten bij de verkiezingen in Egypte. Zij zijn van mening dat internationaal toezicht een belangrijk signaal naar de buitenwereld is, dat laat zien dat Egypte eindelijk is begonnen om de weg naar democratie in te slaan.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s