“Bent u een vriend van Israël?”

Deze vraag werd me gesteld toen ik begin jaren negentig met een groep studenten journalistiek de grens tussen Egypte en Israël passeerde. Ik was zo verbaasd over die vraag dat ik antwoordde: “Moet dat dan? Op Schiphol vragen ze toch ook niet of je een vriend van Nederland bent!” Vriendschappelijke relaties met en voor Israël liggen nu eenmaal gevoelig. En die gevoeligheid merk je hier in het Midden-Oosten daadwerkelijk aan den lijve.

In Egypte is het vredesverdrag met Israël inzet van de presidentsverkiezingen. Iedere Amerikaanse presidentskandidaat moet op enig moment in de campagne hardop verklaren Israël volledig te zullen steunen. In Egypte wordt presidentskandidaten nu nadrukkelijk gevraagd of hij de vredesovereenkomst met Israël al dan niet zullen afschaffen. Als een kandidaat niet resoluut en duidelijk ‘nee’ zegt wordt hij er al snel van verdacht een vriend van Israël te zijn.

In een aantal Egyptische kranten werd afgelopen week gewaarschuwd voor de “zich ontwikkelende alliantie tussen Israël en Griekenland.” De directe aanleiding was het bezoek van de Griekse President Karolos Papoulias aan Israël. Egypte, maar ook andere Arabische landen, beschuldigen Griekenland ervan dat ze aan de ene kant een handelsovereenkomst en een culturele overeenkomst sluiten met Israël aan de andere kant de Palestijnse strijd negeren door de Free Gaza vloot vast te houden in een Griekse haven.

Het feit dat Israël Palestina nog steeds bezet houdt, Joodse nederzettingen op bezet gebied bouwt en miljoenen Palestijnen verdrijft, waaronder veel Grieks-orthodoxe christenen op de West Bank, lijkt weinig of geen invloed te hebben op de zich snel ontwikkelende vriendschap tussen de Grieken en de “Joodse staat.”

Met name de uitspraak van de Griekse President dat de nauwe samenwerking tussen twee landen op het gebied van internationale vraagstukken en zaken van regionaal belang is voor beide landen, heeft kwaad bloed gezet in Egypte.

Een aantal Egyptische commentatoren wees er op dat Griekenland zich bewust moet zijn van de enorme negatieve gevolgen van het hebben van nauwe relaties met “een in wezen crimineel land waarvan de gehele werkwijze is gebaseerd op etnische zuivering, landroof en georganiseerde terreur tegen de inheemse Palestijnse volk.”

In de afgelopen maanden en weken hield de Griekse en de Israëlische luchtmacht een gezamenlijke oefening boven het oostelijke Middellandse Zeegebied. In Egypte is men er van overtuigd dat de Griekse autoriteiten met hulp van de Israëlische inlichtingendienst de Free Gaza vloot vast hebben kunnen houden.

Foto van 'Egyptians who hate Israel' facebook

Een krant maakte het wel heel bont door de Griekse regering te beschuldigd van indirecte meewerking aan “Israëls nazi-achtige vervolging en onderdrukking van het Palestijnse volk.” Heftige taal, maar het weerspiegelt wel de mening van veel Egyptenaren.

De Griekse president had zijn Israëlische gastheren ook best een paar kritische vragen kunnen stellen. Bijvoorbeeld de vraag waarom Griekenland zijn joodse burgers niet mag vragen om trouw te beloven aan de Republiek Hellas, als een orthodox christelijke staat, waar 97 procent van de bevolking van het land behoort tot de  Grieks-Orthodoxe Kerk. Terwijl Israël wel eist dat alle niet-Joodse burgers trouw beloven aan Israël als een Joodse staat. Ook zou hij kunnen vragen waarom Israël, blijkbaar oogluikend, toestaat dat Yeshiva studenten en rabbijnen bij voortduring christelijke monniken uitschelden en beledigen in de straten van Jeruzalem.

In de meeste Arabische landen is men er van overtuigd dat de diepe financiële crisis waarin Griekenland zich bevindt de Grieken in de armen van Israël en de zionistische lobby heeft gedreven. Griekenland heeft al zeer lang een vrij sterke lobby in Washington. En zoekt nu naar manieren tot samenwerking en coördinatie met AIPAC, een machtige Amerikaanse joodse lobby, om de gemeenschappelijke Israëlisch-Griekse belangen te bevorderen.

Eerder dit jaar was Griekenland al de gastheer van de Conferentie van voorzitters van Joodse Organisaties, waaronder enkele van de meest fanatieke aanhangers van Joods radicale organisaties in Palestina. De soms zeer reactionaire toon van veel van de deelnemers heeft de Griekse leiders echter niet de wenkbrauwen doen fronsen.

Met spanning zal in de Arabische wereld worden gekeken hoe Griekenland in september zal stemmen wanneer de VN zal beslissen over de internationale erkenning van de Palestijnse Autoriteit.

Griekenland en andere landen moeten begrijpen dat een afwijzend standpunt over de Palestijnse situatie niet aanvaardbaar zal zijn voor de Arabische wereld. Het zal worden gezien als een teken van hypocrisie om de Palestijnen met woorden te steunen, maar niet met daden.

Tenslotte is de samenwerking tussen Israël en Griekenland ook gericht tegen Turkije en een bewijs van de sterk verslechterende betrekkingen tussen Ankara en Tel Aviv. De fel anti-Turkse verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman versterken dat beeld slechts. In ieder geval zullen Turkije en de Arabische en islamitische staten in de regio, zoals Egypte en Iran, met argusogen de opbloeiende vriendschap tussen Griekenland en Israël blijven volgen.

Voorlopig heeft het er alle schijn van de Israël in de regio bar weinig vrienden heeft.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op “Bent u een vriend van Israël?”

 1. Dag Jielis,
  je mag mij gerust een vriend van Israël noemen. Maar het bevreemdt mij behoorlijk dat je een opmerking hebt dat Israël Grieks-orthodoxe Christenen vanuit de gebieden verwijderd. Tot nu toe heb ik ervaren dat veel Christenen -en niet alleen Grieks-orthodoxe Christenen- vanuit de gebieden weggepest worden door een Palestijnse overheid. Het is een “Gotspe” om niet te vermelden dat Christenen in veel Islamitische landen, waaronder Egypte en Turkije, geen rechten hebben en door iedereen gehaat worden. Wat denk je er van om dit in Nederland of in Griekenland te doen. Zelf heb ik, als Christen, 7 goede jaren gewoond en gewerkt en er veel vrienden aan overgehouden onder Joden, Arabische Christenen en Arabische Moslims. Je vernoemd ook niet dat een Islamitische Conferentie in 1990 -Cairo- reeds besloten heeft het gehele Midden Oosten voor 1995 te Islamitiseren. Te beginnen bij de Joden. Dit is Gode zij dank nog niet gelukt. Israël bestaat nog. Alleen ik heb het te doen met de vele Christenen die nu hun heil in Europa zoeken. Laten we afspreken ons minder met het Midden Oosten te bemoeien. Misschien helpt dat om een beetje vrede in de regio te krijgen!
  Jaap van Duin

 2. Jielis van Baalen zegt:

  Beste Jaap,
  Ik begrijp je standpunt en je argumenten. Het was mijn taak om de hier heersende sentimenten te verwoorden. Het zijn derhalve niet mijn persoonlijke opvattingen. Maar vind wel dat men in het Westen moet weten wat hier leeft. Natuurlijk ken ik ook de andere verhalen. Ik Heb ook geregeld geschreven over de onrechtvaardige positie en behandeling van christenen in Egypte. Ik woon en werk hier, dus blijf me zeker met het Midden-Oosten bemoeien. Juist om een beetje vrede te krijgen!
  Jielis

  • Beste Jielis,
   Voor mij is iedereen gelijk en als we de Hebreeuwse Gd moeten geloven is er niets eigendom van Ons Allen, maar is het Voor Ons. Veel van deze vijandigheden komen voort uit hebzucht en macht en naar mijn gevoel ook olie-dollars en sinds kort ook Gas-Dollars. Zeker nu door werkzaamheden van oa Heerema een beetje gas voor de Israëlische kust is gevonden. Toen begin vorige eeuw veel Europese – zeg maar voornamelijk Russische Joden- zich vestigden in dat strookje grond was het woest met veel moerassen en was het bijna ontvolkt en in bezit van de rijken in Beirut die de meest beroerde grond aan deze hardwerkende mensen verkochten. Jammer dat door Brits (Europees) beleid het geleid heeft tot veel ellende

   • Jielis van Baalen zegt:

    Beste Jaap,
    Wat dat laatste betreft: Ik las pas een paar maanden geleden de biografie van Gertude Bell. Zij em zij alleen is verantwoordelijk voor het trekken van – kaarsrechte – grenzen in het Midden-Oosten. En dat heeft inderdaad – naast de inhaligheid van de Britten – goeddels geleid te deze ellende. Boek is een aanrader:
    Gertrude Bell, Queen of the desert, shaper of nations. Door Georgina Howell
    En als ik dan meer leeslust mag opwekken, van andere orde maar toch:
    Der Untergang der islamisschen Welt, door Hamed Adel-Samad
    Veel leesplezier!

 3. Paul Lookman zegt:

  Jielis van Baalen brengt een prima verhaal over wat er werkelijk leeft bij de Egyptische bevolking, en Jaap van Duin moet hem zo nodig kapittelen. Van Duin besluit zijn eerste reactie met een pleidooi om “ons minder met het Midden Oosten te bemoeien.” Hij hoopt daarmee “een beetje vrede in de regio te krijgen!” Welnu, de oorlogen van de afgelopen tientallen jaren zijn steeds gestart door een agressief Israel. En het dreigt al vele jaren Iran aan te vallen en de VS daarin mee te sleuren. Juist nu “we” ons een beetje meer met het Midden-Oosten “bemoeien” gaat het de goede kant op. Informatie zoals die van Jielis van Baalen is daarbij essentieel. In zijn tweede reactie spreekt Van Duin over “het beetje” gas voor de kust van Israel. Voor de kust van Israel, of van Libanon? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Vreemd dat Van Duin niet spreekt over de grote gasvelden voor de kust van Gaza, die Israel zich wil toe-eigenen. Zie http://geopolitiek-in-perspectief.blogspot.com/2010/07/israel-laat-zijn-oog-vallen-op-de.html.

 4. kjdw zegt:

  ja ik ben een vriend van israel

  mooi he het volk van God anders dan de andere volkeren. Gods zijn volk
  daar blijf ik bij. En alle grenzen is een menselijk bedenksel die grenzen van eretz srael wil komen.
  k ben sionist en zal achter het volk blijven staan. Ik heb een joodse moeder van zelfsprekend zal je denken. alles en iedereen keert zich tegen de oog appel van God.Maar ik zeg een ieder die het leest raak mijn gezalfde niet aan dat is israel. Geen heilige boontjes wel Gods volk en daarmee uit verkoren. moge de leugens die verteld worden mogen weerlegd.Israel is de oorlogen niet begonnen jullie zijn een stelletje leugenaars. kom tot inzicht . Godzgene Israel. shalom en vrede

  van kjdw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s