Voormalig NDP parlementariër huurde ‘misdadigers’ in

In aanvulling op mijn verhaal van drie dagen geleden dit bericht:

Zes opgepakte ‘misdadigers’ in Alexandrië zeggen dat ze werden betaald door een zakenman en voormalig parlementslid van de Nationaal Democratische Partij om demonstranten aan te vallen in Alexandrië.

Demonstranten op het Saad Zaghloulplein in Alexandrie

De zes vermeende misdadigers werden gearresteerd door demonstranten op het Saad Zaghloulplein in Alexandrië, nadat ze pogingen hadden gedaan de sit-in, die daar al gedurende vijf dagen plaatsvindt, met geweld aan te vallen.

De verdachte misdadigers zeiden dat ze werden gemobiliseerd door een man genaamd Yabany die werkt voor de zakenman Khaled Khairy, eigenaar van de enige rederij in Egypte en het Midden-Oosten die handelscontacten heeft met Israel. Khairy is ook een oud-parlementslid van de ontbonden NDP. Hij was in het parlement vertegenwoordiger van het district waar de sit-in plaats vindt.

Volgens de gearresteerde misdadigers kwamen ze via andere misdadigers in contact met Khairy. Hij gaf hen de opdracht om de demonstranten te provoceren en gevechten uit te lokken. Als dat niet zou lukken moesten ze in elk geval proberen de demonstranten aan te vallen met de bedoeling hen van het plein te verjagen.

Voor deze deal ontving ronselaar Yabany maar liefst 100, 000 Egyptische ponden (ca € 12.000) en een andere 100, 000 pond moesten de misdadigers, na het uitvoeren van de opdracht, onderling verdelen.

De betogers in Alexandrië arresteerden de misdadigers gisteravond toen die zwaar wapend het plein op probeerden te komen. De demonstranten hebben hen aan de politie overgedragen.

Het voormalige NDP parlementslid heeft nog niet gereageerd op deze beschuldigingen.

Dit voorval staat natuurlijk niet op zichzelf. Al sinds de laatste parlementsverkiezingen in november 2010 weten we van het bestaan van deze geweldadige bendes. En iedereen wist dat ze onder andere politici worden geronseld om de kiezers te intimiteren op de dag van de verkiezingen. Ook in Cairo worden groepen van deze misdadigers ingezet om de demonstranten bang te maken.

Vorige maand nog werden misdadigers inhuurd om een vreedzaam protest, van nabestaanden van tijdens de opstand omgekomen demonstranten, te laten escaleren in een veldslag met de politie. Met de bedoeling de publieke opinie te bespelen. Veel Egyptenaren vinden dat de protesten nu wel lang genoeg geduurd hebben en verlangen weer naar rust en orde.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s