Parlementsverkiezingen in Egypte minstens twee maanden uitgesteld

De Egyptische parlementsverkiezingen die gepland stonden voor eind september worden uitgesteld tot eind november, vertelde een militair woordvoerder aan het persbureau MENA.

Eerder deze week verklaarde de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) nog heel overtuigend dat ze bleef bij haar eerdere aankondiging dat de verkiezingen zouden worden gehouden zes maanden na het referendum over de grondwet van maart.

Dit betekent dat het verkiezingsproces voor het parlement begin september van start zal gaan. In de eerste week van september valt eerst het suikerfeest gevolgd door een aantal vakantiedagen, maar daarna zal de verkiezingsstrijd  in alle hevigheid kunnen losbarsten.

Het verkiezingsproces, inclusief de presentatie van de kandidaten, de campagne, de vaststelling kiezerslijsten en het samenstellen de van kiesdistricten duurt tussen de 30 en 50 dagen. Alleen al daarom is het beter dat de verkiezingen worden gehouden in november.

Eerder had de SCAF duidelijk gemaakt dat ze zouden vasthouden aan hun eerdere besluit dat parlementsverkiezingen in september zullen worden gehouden, gevolgd door het opstellen van een nieuwe grondwet, waarna de datum voor de presidentsverkiezingen zal worden bepaald.

Het debat over het al dan niet uitstellen van de verkiezingen duurt al maanden. Het belangrijkste argument daarbij is om nieuwe politieke groeperingen meer tijd te geven zich te organiseren en voor te bereiden op de verkiezingsstrijd.

In maart stemde 77 procent van de Egyptenaren voor de nieuwe (gedeeltelijk aangepaste) grondwet. De Moslim Broederschap had zich met zijn volle gewicht achter een “ja” voor de grondwetswijziging gezet, omdat dan in september parlementsverkiezingen zouden kunnen worden gehouden. Voor de goed georganiseerde Broederschap betekende dat een enorme voorsprong op de andere, nog jonge, politieke groeperingen. Sommige van die groeperingen waren bang dat de islamitische partijen daarmee een onoverbrugbare voorsprong zouden hebben. En bij een grote vertgenwoordiging een ruime meerderheid in het parlement zouden behalen. Met die meerderheid zouden de islamisten een te groot stempel kunnen drukken op de nieuwe grondwet.

Daarnaast bestaat er nog steeds de verdenking dat de Broederschap en de SCAF het op een akkoordje hebben gegooid om de invloed van de nieuwe liberale en seculiere partijen zoveel mogelijk te beperken. Volgens velen zijn de verkiezingen niet meer dan een verlengstuk van de SCAF. Die zullen, zo zegt men hier, na 60 jaar heus niet zomaar afstand doen van hun macht.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s