De Premier spreekt en de Maarschalk reageert niet

De toespraak van Egyptes minister-president is met scepsis ontvangen. Minister-president Essam Sharaf sprak gisteravond het volk toe via de televisie. Maar de demonstranten op het Tahrirplein waren niet geïnteresseerd. Zij kennen het verhaal al. Vandaag is de derde dag ingegaan van hun sit-in voor onbepaalde tijd.

Reacties van de demonstranten op het Tahrirplein

Premier Essam Sharaf

De zuivering van alle staatsinstellingen van elementen van het voormalige regime is en blijft een van de belangrijkste eisen van de demonstranten. Er waren zaterdagavond ongeveer zes duizend demonstranten op het Tahrirplein, een aantal van hen in tenten op het gras, onder een grote luifel die enige beschutting geeft tegen de zon. Op drie verschillende podia zorgden bands voor wat muzikale afleiding.

In een gezamenlijke verklaring hebben de demonstranten zeven eisen kenbaar gemaakt, waaronder de onmiddellijke herziening van processen tegen burgers in militaire rechtbanken, het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken en van de procureur-generaal, en berechting van Hosni Mubarak en andere leden van het voormalige regime wegens ‘politieke misdrijven’.

Sharafs toezegging, dat de politieagenten die beschuldigd worden van het doden van demonstranten uit hun ambt zullen worden gezet werden, werd net als een aantal andere beloften met gefluit en boegeroep op het plein ontvangen.

Volgens de demonstranten is het te weinig en te laat. Ook is er geen verklaring of verontschuldiging waarom dit niet al eerder is gedaan. Er is ook geen garantie dat het deze keer wel zal gebeuren.

Voor de demonstranten is het van groot belang dat de voormalige leden van de inmiddels ontbonden Nationale Democratische Partij (NDP) uit de politiek worden verbannen. Zolang die nog actief zijn blijft de hele revolutie in gevaar, aldus de actievoerders op het plein. Volgens hen verkeert Egypte zich in een abnormale situatie waarin het corrupte regime blijft regeren.

De demonstranten zijn vastberaden druk op de legerleiding te handhaven, want zonder druk op de overheid zal er niets veranderen. Dat is de les van de revolutie.

Reacties in Egyptische kranten

Maarschalk Hussein Tantawi

De meeste kranten hebben nogal gereserveerd gereageerd op de korte toespraak van de premier. De staatskrant Al-Ahram opent met de kop: “Demonstranten: Sharaf de maatregelen zijn niet genoeg. Oproep tot hongerstakingen en burgerlijke ongehoorzaamheid.” Volgens de krant zijn met name de Moslimbroederschap en de Salafisten bang voor escalaties zolang de sit-in op het Tharirplein doorgaat. Ze zijn bang dat de sit-in chaos zal veroorzaken. Elders in dezelfde krant staat een artikel met als kop: “De Broederschap en Salafisten weigeren slogans tegen de militaire raad”, een houding die waarschijnlijk het standpunt van de hoofdredactie van de krant weerspiegelt.

De nog maar net opgerichte particuliere krant Al-Tahrir, laat zien dat deze niet bang is om zich openlijk en expliciet tegen de regering te keren. De krant opent met een grote foto van een lachende Maarschalk Hussein Tantawi, het hoofd van de regerende Hoge Raad van de Strijdkrachten. De kop boven de foto luidt: “De Maarschalk reageert niet.” In het hoofdartikel noemt men de woorden van Sharaf “te weinig en los van de realiteit” en “Jullie, militaire raad, weet dat de revolutie geen spel is.”

De onafhankelijke krant Al-Shorouk opent ook met de paradoxale stilte van de militaire raad. “Van de revolutionairen aan de militaire raad: Wij wachten op uw antwoord”, luidt de kop.

De krant Al-Dostour ten slotte, eigendom van de voorman van de politieke Al-Wafd partij, is voor de voortzetting van de sit-in op het Tahrirplein. Want ook Al-Dostour
vindt de toezeggingen van minister-president Sharaf “te weinig en een gevaar voor de revolutie.”

Jammer dat noch maarschalk Tantawi noch minister-president Sharaf de politieke moed hebben getoond om te verschijnen op het Tahrirplein om daar in gesprek te gaan met de demonstranten. Ze hoeven dat niet te doen. Zij hebben de macht in handen. Dus waarom zouden ze? Maar het zou zo belangrijk kunnen zijn wanneer machthebbers en demonstranten de handen ineen zouden slaan om de revolutie en daarmee het land verder te helpen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s