Demonstranten Egypte komen met lijst van zeven eisen

De Egyptische Jongeren en een aantal van de pro-democratische politieke partijen hebben in een gezamenlijke verklaring zeven fundamentele eisen opgesteld.

In de sit-in tent op het Tharirplein 8 juli 2011

Verder waarschuwen ze dat de sit-ins zijn slechts de eerste stap, en dat de protest acties kunnen escaleren als de regerende militaire Raad zich niets aantrekt van de eisen van deze eisen om de revolutie te redden.

Dit zijn hun zeven fundamentele eisen:

  1. De onmiddellijke vrijlating van alle burgers die zijn veroordeeld door de militaire rechtbank en hun nieuw proces voor een burgerlijke rechtbank. Militaire onderzoeken naar burgers moeten volledig worden verboden.
  2. Er moet een speciale rechtbank worden ingesteld om de betrokkenen bij het doden van demonstranten te berechten. En alle betrokken agenten moeten onmiddellijk worden geschorst.
  3. Het ontslag van de huidige minister van Binnenlandse Zaken en zijn vervanging door een burgerpoliticus. Er moet ook een plan en tijdschema komen voor de volledige herstructurering van het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder gerechtelijk toezicht.
  4. Het ontslag van de huidige procureur-generaal en de aanstelling van een gerespecteerde figuur in zijn plaats.
  5. Mubarak en de leden van zijn kliek moeten worden berecht voor de politieke misdaden die zij hebben begaan tegen Egypte en haar bevolking.
  6. De intrekking van de huidige begroting en het opstellen van een nieuwe ontwerpbegroting die tegemoet komt aan de meest elementaire eisen van de armen van de natie. Voordat die ontwerpbegroting ingaat wordt eerst een publiek debat gevoerd voorafgaande aan de goedkeuring ervan.
  7. Duidelijke en open afbakening van de bevoegdheden van de Hoge Militaire Raad op een manier die geen inbreuk maakt op de bevoegdheden en vrijheden van het kabinet. De minister-president moet volledige bevoegdheid krijgen om zelf zijn medewerkers en de leden van zijn kabinet te benoemen zodra dat kabinet is gezuiverd van de overblijfselen van het oude regime.

Ondertekenaars van deze gezamenlijke verklaring zijn: de gezamenlijke Revolutie Youth Coalition, de Egyptische Sociaal-Democratische Partij, de Democratische Front Partij, Jeugd voor Rechtvaardigheid en Vrijheid, de populaire Socialistische Alliantie Partij en de Awareness Partij. Er is nog overleg gaande om lijst van ondertekenaars verder uit te breiden.

Gezien de grote aantallen demonstranten gisteren in Cairo, Alexandrië, Sharm El-Sheikh en andere steden in Egypte, zal de legerleiding deze eisen serieus moeten nemen om de revolutie, het democratiseringsproces en het land te redden van de totale chaos.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s