Egyptische christenen eisen het recht om te scheiden

Tientallen christenen demonstreerden gisteren bij het Ministerie van Justitie in Cairo voor de rechten van Egyptische christenen en voor het burgerlijk huwelijk. De vooral koptische demonstranten protesteerden omdat ze niet kunnen scheiden of hertrouwen.

Ze willen net als de moslims, het recht om te scheiden, te hertrouwen en het recht om hun godsdienst te kiezen.

De demonstranten scandeerden teksten als “Niet van godsdienst veranderen om echtscheiding te krijgen” en “Burgerlijk huwelijk en echtscheiding redden Egypte van sektarische strijd.”

Een van de tot moslim bekeerde vrouwen

De verschillende sektarische botsingen van de afgelopen maanden waren vrijwel in alle gevallen het gevolg van berichten of geruchten over kopten die zich zouden hebben bekeerd tot de islam om te kunnen scheiden. Moslims beweerden dat de kerk vrouwen tegen hun wil vasthield om te voorkomen dat ze zich tot de islam zouden bekeren. De meest recente uitbarsting van geweld in Cairo volgde op geruchten dat de Koptische Kerk een vrouw gevangen zou houden, nadat ze zich volgens moslims had bekeerd tot de islam om met een moslim te kunnen trouwen.

Een van de demonstranten die een spandoek vasthield met de tekst “Ik wil niet mijn hele leven eenzaam zijn”, zei dat hij zes jaar geleden is gescheiden van zijn vrouw, maar dat nu na zes jaar de scheiding nog steeds niet is uitgesproken. Hij wil dat het huwelijk onder het  burgerlijk recht komt te vallen, in plaats van het kerkelijk recht, zodat hij kan hertrouwen. Een andere man voegt daar aan toe: “Nadat ik vijf jaar wanhopig heb geprobeerd om te scheiden, heb ik mij bekeerd tot de islam om van mijn vrouw te kunnen scheiden.”

De organisatoren van de actiegroep ‘Recht op leven’ vinden dat kopten recht hebben op een burgerlijk huwelijk, zodat zij door een scheiding een nieuwe kans op geluk kunnen vinden. Volgens hen zal dit het land ook kunnen redden van het toenemende sektarische geweld en het in brand steken van kerken.

De huidige islamitische wetgeving in Egypte regelt de status van het huwelijk van moslims en christenen middels een wet uit 1938. Daar bestaan geen burgerlijke wetten voor. Iedere burger is onderworpen aan de wetgeving die geldt voor zijn of haar godsdienst, zoals die is vermeld op de identiteitskaart. Deze wetgeving uit 1938 werd door de Koptische Kerk beschouwd als seculier en een indirecte aanval op de kerk. Oorspronkelijk bevatte de wet zeven redenen voor een echtscheiding. Na een wetswijziging in 2008 werd dat aantal beperkt tot drie: scheiden is alleen dan  mogelijk als een van de echtgenoten overspel pleegt, zich bekeert tot een andere religie of overgaat naar een andere christelijke denominatie.

Sommige kopten maken gebruik van de mogelijkheid een certificaat te kopen waarin staat dat ze zijn overgaan van de Koptisch Kerk naar een ander kerkgenootschap of religie. Maar ook dat is niet zo eenvoudig. De rechtbank heeft te plicht om te controleren of het certificaat echt is, dat de verzoeker daadwerkelijk bekeerd is en niet alleen maar een document heeft gekocht.

De meeste Egyptenaren vinden dat het huwelijk een strikt een religieuze instelling is. Voor hen is het burgerlijk huwelijk is een document van de staat, terwijl het kerkelijk huwelijk er is voor degenen die er in geloven.

Intussen is er in de samenleving zoveel veranderd dat velen vinden dat er ook plaats zou moeten zijn voor een burgerlijk huwelijk. De staat moet de vrijheid garanderen van alle burgers, zonder een onderscheid te maken tussen moslims, christenen en andere gelovigen.

Op dit moment zit Egypte in een overgangsperiode waarin velerlei extreme ideologieën naar buiten worden gebracht, van de meest conservatieve islamitische salafistische groepen enerzijds tot communisten anderzijds. En het is nog te vroeg om te zeggen welke kant het op zal gaan. Zal Egypte zal verschuiven naar een meer seculiere staat of het naar tegenovergestelde?

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Egyptische christenen eisen het recht om te scheiden

 1. photohabibti zegt:

  Mooi artikel Jielis,

  Ik begrijp heel goed waarom de kopten dit zo graag willen. Helaas de kerk is hardnekkig in hun handelswijze. Net als hier in Nederland de koptische kerk zijn eigen regels handhaaft. Als je hier tegenaan schopt, kritiek lever op hun houding, met voorstellen komt om dit soort problematiek aan te pakken word je persona non grata in de kerk, word je letterlijk verbannen. Mag je van geluk spreken als je hier in nl. wel naar een andere gemeente kan komen.

  Zo ook in Egypte, mensen die willen scheiden, urenlang in de wachtrij zitten om een gesprek met de abouna te krijgen die over echtscheidingen gaat. Geluk hebben als ze hun verhaal mogen doen, moedeloos weer naar huis terugkeren. Er word geen hulp geboden. Toekomst lijkt uitzichtloos voor ze. De regels die ze vanuit het wettisch geloof beleven en nagestreefd worden in de kerk. Enerzijds ben ik er mee eens, scheiden doe je niet zomaar als christen zijnde. Maar daadwerkelijke hulp komt er niet.

  Maar het grote probleem ligt hierin dat er geen hervormingen worden doorgevoerd;

  Vooral in Egypte ligt de nadruk dat stelletjes elkaar niet goed leren kennen voor het huwelijk. Er is geen huwelijkscathechese, er word niet gesproken met elkaar hoe ze opgroeien in familieverbanden. Hoe ben je groot gebracht, hoe belijd jij je geloof. Ja er zit daadwerkelijk verschil in ook al ben je beiden koptisch. Er word niet geleerd om samen met elkaar in gebed te knielen. Om het tweevoudig snoer wat het huwelijk verbindt, sterker te maken. Eenmaal getrouwd, is er geen weg terug. Maar ook dan als je hulp zoekt in de kerk om je huwelijk te redden is deze er niet. De loze beloften, we helpen jullie, God helpt je, bid maar veel (maar niet met de nadruk op samen bidden en communiceren). Er komt niets van terecht. Relatietherapie kennen we niet, dat hoort ook niet, al is het vanuit nederland een christelijke organisatie, nee veel te bang dat er andere christelijke invloeden binnen de kerk komen. Dat de geloofsleer van de koptische kerk word aangetast. Dit aan de ene kant ook wel te begrijpen is, de kritiek vanuit de islam die ze krijgen heeft hen gemaakt tot angst voor het onbekende.

  Maar de stellen die er velen zijn in Egypte, maar ook zeer zeker in Nederland zijn hopeloos en zitten ongelukkig & gevangen in hun huwelijk, met geen uitzicht op dat het beter word.

  Het is uit eigen ervaring dat ik dit schrijf. Zelf ben ik nederlandse, maar ben met een kopt getrouwd geweest. Nee niet in de kerk, ook al was dat mijn diepste wens, dat is achteraf mijn geluk geweest. Vele malen ook bij de kerk aangeklopt, geen enkel uitzicht werd er gegeven. Er word vaak gezegd cultuurverschillen daardoor gaat het huwelijk kapot. Nee dit is niet waar als je beiden elkaars cultuur accepteert, de goede punten overneemt uit elkaars cultuur. Als er gecommuniceerd word.
  Heb een zware strijd gestreden 8,5 jr. lang. Vanuit mijn eigen geloofsbeleving wilde ik niet scheiden, tot ik de strijd heb moeten opgeven met pijn in mijn hart. Het heeft mij als persoon wel sterker gemaakt na de scheiding. Ik kom nog steeds in de koptische kerk in nl. Mijn kinderen worden met de nederlandse kerk en de koptische kerk opgevoed. Ik ben 1 van de vrouwen (letterlijk op 1 hand te tellen is) die na de scheiding van een kopt nog in de kerk kom. Bewust mijzelf niet tijdens het huwelijk laten overdopen. Dit is ook een punt hier in Nederland. Nl. vrouwen die gedoopt worden, om hun man een plezier te doen en de kerk tevreden is dat het nageslacht koptisch gedoopt word, maar als er gescheiden word,je deze niet meer in de kerk ziet. Het geloof is veel dieper dan dit.
  Vele stellen (egy-egy koppels) die ik ken hebben problemen, praten er met mij over en probeer ze te sturen naar hulpverlening in nl. Velen mannen plegen in het geheim overspel. De kerk ziet mij als een relschoppertje, ook door dit stuk kritiek dat ik naar buiten ben zullen ze niet blij zijn. Maar ik ga door met de strijd om deze problematiek aan te pakken zodat de mens in zielennood geholpen word.

  Als de diepgang in het geloof verbreed word, goede voorlichting voor het huwelijk wat dit inhoud en leren communiceren met elkaar, mocht er in het huwelijk problemen komen er psychologische hulp gegeven word/relatietherapie, dan zullen er velen koptische stellen niet meer voor de poort staan in Egypte & Nederland met de eis om te scheiden. Als hierin word geinvesteerd door de koptische kerk, deze hervormingen binnen de kerkmuren worden doorgevoerd is er geen demonstratie meer nodig. Ik hoop en bid dat dit ooit zal gebeuren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s