Vrees voor zeer veel geweld bij demonstraties vrijdag

De Egyptische minister van Volksgezondheid Ashraf Hatem heeft woensdag de nood- en ambulancediensten in opperste staat van paraatheid gebracht in verband met de grote landelijke demonstraties van vrijdag 8 juli as.

Ingehuurd geweld op Tharirplein begin februari van dit jaar

Het ministerie heeft een plan opgesteld om bij plaatsen waar gedemonstreerd zal worden medische voorzieningen te treffen die de veiligheid van de demonstranten op Tahrirplein en omliggende straten zo goed als mogelijk te garanderen.

Veertig ambulances en drie mobiele klinieken, waarin noodoperaties kunnen worden uitgevoerd, zullen rond Tahrirplein worden gestationeerd, zoals aan de voorkant van de Shura Raad, op het Simon Bolivarplein, in de buurt van de American University Cairo en op het Abdel Moneim Riyadplein. Daarnaast zullen nog eens 40 ambulances gereed staan in andere delen van het centrum. Alle ambulances zullen worden versterkt met extra medische teams en apparatuur.

Al deze uitgebreide voorzorgsmaatregelen zijn genomen na sterke geruchten dat gewapende (pro-Mubarak)bendes de grote demonstraties van aanstaande vrijdag met geweld zullen verstoren.

Zelfs de 6-aprilbeweging, een van de belangrijkste groeperingen achter de 25-januari-revolutie, waarschuwt de deelnemers aan de demonstraties. Zij raden meisjes en vrouwen zelfs dringend aan om vrijdag in het geheel niet naar het Tahrirplein te komen.

Ook het leger en de oproerpolitie worden in opperste staat van paraatheid gebracht. Alle verloven zijn tot en met zondag ingetrokken. Cairo wacht een roerig en angstig weekend.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s