Islamisten vragen nu om een echte islamitische staat

Veertien, voornamelijk seculiere, politieke partijen en bewegingen hebben aangekondigd aanstaande vrijdag deel te nemen aan de grote demonstratie op het Tahrirplein in Cairo. Met deze demonstratie willen zij kracht bijzetten aan hun eisen voor sociale rechtvaardigheid, veiligheid en het zuiveren van de overblijfselen van het verdreven regime van voormalig president Hosni Mubarak.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de groeperingen dat aan de eisen van de revolutie nog steeds niet is voldaan. Volgens hen is dat te wijten aan de trage invoering van meer sociale rechtvaardigheid, het gebrek aan veiligheid en de tegenstrijdige beslissingen die de tijdelijke regering neemt met betrekking tot de politieke en economische toekomst van Egypte.

Ze roepen de Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) op sociale rechtvaardigheid te bevorderen door onder andere het minimumloon te verhogen, de families van de revolutionaire martelaren te compenseren en het terughalen van al het geld dat door aanhangers van het oude regime naar het buitenland is overgeheveld.

Andere belangrijke eisen zijn de herstructurering van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de vervolging en berechting van politieagenten die de mensenrechten hebben geschonden en het verlenen van meer bevoegdheden aan de premier om krachtdadiger te kunnen optreden tegen de corruptie binnen de overheidsinstellingen.

Aanvankelijk hadden islamitische partijen aangekondigd dat ze de demonstratie van aanstaande vrijdag zullen boycotten. Ze voelen zich, voorzichtig gezegd, ietwat op hun tenen getrapt. Ze verdenken de seculieren ervan de revolutie af te breken. Tot voor een paar weken geleden riepen de islamitische partijen op tot een burgerlijke staat met religieuze basis. Nu zeggen ze dat ze zullen vragen om een echte islamitische staat.

Ook de salafistische jongeren hebben aangekondigd aanstaande vrijdag mee te zullen doen met de protesten. De salafistische Daawa Youth Association roept alle politieke groeperingen op om te gaan demonstreren, maar waarschuwde hen wel voor het uiten van politieke en privé-eisen. Dit om conflicten te vermijden met demonstranten die de protesten van aanstaande vrijdag zullen aangrijpen om te vragen om een nieuwe grondwet vóór dat er parlementsverkiezingen worden gehouden.

De salafistische jongeren vinden dat aan de rechten van families van de gedode demonstranten tegemoet moet worden gekomen. Ook moet er een onderzoek komen naar de beschuldigingen dat de families werden gedwongen om een schadevergoeding te accepteren in ruil voor het laten vallen van hun aanklachten tegen de van moord beschuldigde politie en ambtenaren.

En op de valreep heeft ook de Moslim Broederschap aangekondigd toch deel te zullen nemen aan de demonstratie van aanstaande vrijdag. Hoewel de MB dat vorige week vrijdag ook hadden aangekondigd, waren zij niet te vinden op het Tahrirplein. Het besluit om vrijdag wel mee te doen is ingegeven door de onrechtvaardige manier waarop de families van de martelaren zijn behandeld.

Inmiddels hebben ook verschillende andere groepen zich aangesloten bij eerdere oproepen tot een massaal protest op 8 juli, na botsingen op het plein op 28 en 29 juni tussen politie en demonstranten. Onder wie familieleden van de tijdens de opstand omgekomen demonstranten.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s