Woede demonstranten Tahrir richt zich nu ook op legerleiding

Na een week van heftige onlusten was het gisteren vooral de woede die overheerste op het Tahrirplein in Cairo. Het geweld van de afgelopen dagen, waarbij meer dan 1000 gevonden vielen, verandert steeds meer in woede tegen de regerende militaire raad. De demonstranten hebben hun tenten weer opgeslagen in het groene hart van het Tharirplein. Hiermee proberen zij druk te houden op de militaire machthebbers om het tempo van de hervormingen op te voeren.

Maar van de aangekondigde “massale aanwezigheid van moslimbroeders en salafisten” was geen sprake van. Wellicht waren die afgeschrokken door de vele woedende reacties via Twitter en facebook. De moslimsbroeders en salafisten worden daarin beschuldigd van opportunisme en laksheid. Al vanaf de eerste dag van de opstand, op 25 januari, hebben deze groeperingen zich afzijdig gehouden. Pas toen de volksopstand een succes bleek te zijn verschenen zij ook op het toneel. Die houding wordt ze met name van de jongeren ernstig kwalijk genomen.

Tahrirplein vrijdag 1 juli 2011

De ruim 5000 demonstranten, veel van hen zijn familieleden van omgekomen jongeren tijdens de eerste 18 dagen van de volksopstand, verzamelden zich gisteren op het Tahrirplein. In leuzen werd opgeroepen om de verantwoordelijke politiemensen zo snel mogelijk te berechten. Op verschillende plaatsen op het plein deden huilende moeders met een foto van hun overleden zoon in hun handen een oproep om recht. “Onze zonen mogen niet voor niets gevallen zijn”, schreeuwde een vrouw huilend in een microfoon. Waarop de omringende menigte scandeerde: “Zij zijn onze martelaren. Zij zijn niet voor niets gestorven.”

Iets verder op het plein hielden mensen borden omhoog waarin zij een einde aan de militaire processen eisten. Anderen eisten het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken en op korte termijn openbare processen tegen functionarissen van het oude regime.

De demonstranten die bijna vier maanden geleden voor het eerst de straat opgingen met de omverwerping van president Hosni Mubarak als doel, beginnen hun woede nu te richten op de regerende militaire raad. Ze beschuldigen de militairen ervan gebruik te maken van dezelfde tactieken om afwijkende meningen te onderdrukken als die tactieken die werden gebruikt tijdens het Mubarak-tijdperk. Een van de andere belangrijke eisen van de demonstranten gisteren, is een transparant politiek proces en de vrijheid van meningsuiting. Deze laatste eis volgde nadat de militaire raad was beschuldigd van het intimideren van de media door de dagvaarding van een aantal journalisten die kritiek hadden geuit op het militaire regime.

Tussen de vele spandoeken en borden met zware teksten dook zo nu en dan ook een humoristische op.  Een demonstrant hield een bord op met de tekst: “Ik ben een misdadiger, ik heb een geheime opdracht en ik ga naar Tahrir”,  waarmee hij de spot dreef met verklaringen dat veel van de demonstranten ingehuurde schurken zijn en deel uitmaken van een complot om chaos te veroorzaken. Trouwens een bekende vorm van retoriek, gebruikt door het oude regime, maar inmiddels ook de gebruikelijke kletskoek van oligarchische machtshebbers. Kwade elementen in het buitenland zijn de schuld van alle hun binnenlandse ellende. Van enige kritische zelfreflectie heeft men nog steeds niet gehoord.

Ergens op een hoek van het Tahrirplein riep een imam op tot een onderzoek naar de bloedige botsingen die in het centrum van Cairo afgelopen dinsdag en woensdag teisterden. De botsingen afgelopen dinsdag in Cairo mondden uit in een gewelddadige confrontatie met de politie, die de demonstranten bestookte met grote hoeveelheden traangas, terwijl de demonstranten hen bekogelden met stenen en molotovcocktails.

De botsingen zijn een uiting van een sterk groeiende frustratie over de militaire heersers en over het tempo van de hervormingen. Dit is ook de directe aanleiding voor de sit-in op het Tahrirplein, die zal doorgaan tot aan de eisen van de revolutie wordt voldaan.

De Hoge Raad van de Strijdkrachten heeft na het aftreden van Mubarak gezworen allen die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik of corruptie te vervolgen en te berechten. Dat zou dus ook moeten gelden voor figuren uit het oude regime, inclusief Mubarak. De voormalige leider is momenteel in hechtenis in een ziekenhuis in de Rode-Zeebadplaats Sharm el-Sheikh. Hij moet, net als zijn twee zonen Alaa en Gamal, terechtstaan op beschuldiging van het doden van demonstranten en veelvuldig plegen van fraude. Het is nog maar ernstig de vraag of oud-president Mubarak ooit voor een rechter zal verschijnen, laat staan veroordeeld zal worden.

Een aantal voormalige ministers en zakenlieden uit het oude regime staat inmiddels terecht voor corruptie. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly, die werd beschuldigd van het geven van de opdracht tot het neerschieten van demonstranten, is inmiddels veroordeeld tot 12 jaaér.

Veel activisten hebben de laatste week kritiek geuit op het soms al te snelle tempo van enkele processen. Volgens hen tast het de geloofwaardigheid van de rechtspraak aan. Zij pleiten voor grondige en transparante processen. Het gaat volgens hen om rechtvaardigheid en niet om wraak.

Geen wonder dat zeer veel Egyptenaren steeds teleurgestelder raken in hun revolutie. Volgens sommigen zijn ze weer terug bij af. Anderen beweren dat de situatie nu zelfs beroerder is dan onder Mubarak. Eén ding is uit de protesten van deze week wel duidelijk geworden: de demonstranten mogen dan weer in hun tenten zitten, ze zijn zeker niet van plan om het erbij te laten zitten. Ook al zouden ze daarvoor de strijd met de huidige militaire machthebbers moeten aangaan.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s