“Mubarak was niets, dít is de revolutie”

Gisteren is het toch nog vrij onverwacht gekomen tot ernstige botsingen tussen demonstranten en politie in het centrum van Cairo.

Een van de eerste tweets die ik kreeg luidde:

Don’t ask me how it started, I’ve no idea, most of us don’t care, there is police and there is us, there is tear gas and there is rocks #Jun28

Maar juist met die vraag ging ik opweg naar het Tahrirplein: hoe is dit alles begonnen en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? De botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen die gisteravond  het centrum van Cairo overspoelden zijn de heftigste straatgevechten sinds de val van Hosni Mubarak in februari. Tientallen betogers, maar ook politiemensen raakten gewond.

Tahrirplein dinsdagnacht

De gevechten begonnen kort na zonsondergang toen ordetroepen een einde probeerden te maken aan protesten van familieleden van de demonstranten die zijn omgekomen tijdens de opstand in januari van dit jaar.

De demonstranten hergroepeerden zich voor Maspiro, het gebouw van de Egyptische televisie. Inmiddels hadden zich honderden, voornamelijk jonge, demonstranten bij hen aangesloten. De menigte vertrok daarop naar het Tahrirplein. Daar richten ze een enorme ravage aan. Auto’s werden vernield en in brand gestoken. Winkelruiten sneuvelden en enkele winkels werden geplunderd. Dit is een vorm van geweld die ik 25 en 28 januari nooit heb gezien. Dat versterkte de geruchten dat zich onder de demonstranten groepen relschoppers en pro-Mubarak aanhangers zouden bevinden. Hun enige doel is het verstoren van de relatie tussen de revolutionairen en de legerleiding om zo het land in chaos te storten. Hierdoor zou de roep om de ‘sterke arm’ alleen maar toenemen.

Van de andere kant reageerde de veiligheidspolitie met overdreven veel geweld, zoals met traangasgranaten en rubber kogels. Een paar duizend betogers riepen om het ontslag van het tijdelijke Egyptische staatshoofd, maarschalk Mohamed Hussein Tantawi.

Gedurende de nacht bleven de regeringstroepen traangas schieten op het plein en in de omliggende straten, ook naar plaatsen waar ambulances stonden om de gewonden te behandelen. Gewonde demonstranten, met hoofdwonden en ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van te veel gas, werden op de schouders van mededemonstranten van het slagveld naar de ambulances gedragen of naar het provisorische veldhospitaal op het Talat Harbplein.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigde op te staatstelevisie een groep ‘schurken’ van het veroorzaken van de onrusten. Volgens het ministerie gebruiken zij de demonstratie van familieleden van de gevallen martelaren als een excuus om het ministerie van binnenlandse zaken te kunnen aanvallen.

Maar de demonstranten ontkenden die suggestie. Volgens hen heeft de politie ongewapende familieleden van de martelaren met absurd veel geweld aangevallen. Ze ondersteunen hun argumenten aan de hand van, niet-geverifieerde, video’s op YouTube.

Directe aanleiding van het huidige geweld is de berechting van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly. Hij wordt beschuldigd van het onrechtmatig doden van demonstranten in januari. Deze week werd zijn proces wederom, zonder opgave van reden, uitgesteld.  “De mensen zeggen dat we de ene Habib al-Adly hebben vervangen door een andere”, aldus een van de betogers afgelopen nacht.

Gedurende de 25 januari-revolutie zijn ruim 850 mensen omgekomen. Direct na het ontslag van de voormalige president hebben de hebben de strijdkrachten beloofd Egypte in een snelle overgang te leiden naar een democratische burgerregering. Maar velen vinden dat het tempo van veranderingen veel te traag is en beschuldigen de generaals enerzijds van het kapen van de revolutie en anderzijds van laksheid bij het oppakken van de leden van het oude regime.

“Voor degenen die hun geliefden in januari hebben verloren is dit heel pijnlijk en een provocatie op zich”, zegt een arts die gewonden behandelt op het Talat Harbplein.

Intussen schreeuwden mensen zijn “onze revolutie wordt gestolen”. De situatie was erg gespannen. Ik moest me terugtrekken in een trappenhuis vlak bij Hardees aan het Tahrirplein. Te veel traangas maakte me misselijk. Al snel zaten we er een tiental mensen. De meesten gewond. Een oude man meldde zich als arts. Via Twitter werd meegedeeld dat er een arts in ons midden is. Meer gewonden werden binnengebracht. Veel schotwonden. Een man was in zijn knie geschoten. De arts vroeg om mijn broekriem om het been van de gewonde man af te binden. Ik durfde niet te kijken.

In de vroege uren van de ochtend bleef het Tahrirplein gehuld in een wolk traangas. Activisten riepen via Twitter en andere sociale media sites op meer medische benodigdheden te komen brengen.

De moskeeën riepen reeds op voor het eerste gebed van de dag. Ik had geen idee hoe ik thuis moest komen. Soms is hulp dan ineens nabij. Drie jongen mannen, waarvan twee licht gewond, boden me een lift naar Maadi aan. Zelf moesten zij nog zuidelijker naar Helwan. Toen ik uitstapte zeiden ze in koor: “Take care brother.”

Thuis gekomen gooide ik mijn vuile, gescheurde en met traangas vergeven kleren weg en heb een half uur onder de douche gestaan. Ik weet nu eigenlijk niet wat ik ervan moet denken. Meer dan 500 gewonden. En voor wat? Dit voelt helemaal niet als een revolutie.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op “Mubarak was niets, dít is de revolutie”

  1. Henrico zegt:

    Indrukwekkend verslag Jielis. Dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s