Gaat het een beetje meneer Mubarak?

Al wekenlang wordt er in de Egyptische media gespeculeerd over de gezondheidssituatie van oud-president Mubarak. Maar veel verder dan speculeren komt men hier niet. Niemand schijnt iets zinnigs te kunnen zeggen over het ziektebeeld van de ex-president.

Ook van de kant van de – voorlopige – regering blijft het stil. Abaza, de vice-minister van volksgezondheid in Egypte, zegt dat zijn ministerie geen enkel bewijs heeft dat de afgezette president Hosni Mubarak aan kanker lijdt. Dat laatste wordt met grote stelligheid beweerd door zijn advocaat.

Spotprent van Farao Mubarak

Mubarak wordt officieel beschuldigd van het geven van de opdracht tot het doden van vreedzame demonstranten tijdens de 25 januari revolutie en van misbruik van zijn ongebreidelde politieke macht om zich op illegale wijze te verrijken. Hij wordt nog altijd vastgehouden in het Internationale Ziekenhuis van Sharm El-Sheikh. Een medische commissie van zes artsen, waaronder vier cardiologen, zei eerder dat de 83-jarige Mubarak, vanwege verschillende gezondheidsproblemen en een ernstige depressie, niet mag worden overgeplaatst van het ziekenhuis in Sharm El-Sheikh naar de Tora-gevangenis in Cairo. Daar zitten, naast zijn beide zoons, inmiddels ook al heel wat van zijn politieke trawanten gevangen. Eergisteren werd Rachid Mohamed Rachid, oud-minister van industrie, veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verduisteren van overheidsgeld.

De advocaat van Mubarak beweerde vorige week nog dat de afgezette president lijdt aan een vergevorderde vorm van kanker. Volgens hem is dat allemaal gerapporteerd aan het ministerie van volksgezondheid. Maar het ministerie zegt van niets te weten. Al eerder verklaarde het ministerie dat het ook nooit details heeft ontvangen van de operatie die Mubarak onderging in Duitsland in maart 2010. Er werd toen gezegd dat Mubarak een galblaasoperatie had ondergaan. Nee, zo beweerde andere bronnen, Mubarak lijdt aan een agressieve vorm van darmkanker.

Die operatie in Duitsland blijft voorlopig een mysterie. Er werd een onderzoek ingesteld door de procureur-generaal en oud-veiligheidschef Osama Soleiman. Die kwamen tot de conclusie dat Mubarak kanker zou hebben. Maar bevestigen konden ze dat niet. En het ministerie van volksgezondheid heeft over de bevindingen van de commissie nooit een rapport ontvangen.

Binnenkort zal Mubarak weer worden onderzocht door dezelfde Duitse arts die hem vorig jaar heeft geopereerd. Het is echter maar de vraag of we, voor de dood van Mubarak, ooit zullen horen wat hem precies mankeert. Volgens veel Egyptenaren wordt zijn medische situatie met opzet vaag gehouden. Enkele honderden Mubarak-aanhangers verzamelden zich afgelopen week in Cairo. Zij hopen dat de ex-president zal overlijden voordat het tot een rechtszaak kan komen. We zullen dus tot na zijn overlijden moeten wachten om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ziek Mubarak nou eigenlijk was.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s