Naam Mubarak mag even niet worden verwijderd

Een Egyptische rechtbank heeft de maatregel, om de namen van de voormalige president Hosni Mubarak en zijn vrouw Suzanne van publieke instellingen te verwijderen, opgeschort. De maatregel werd in april ingesteld en sindsdien is de naam Mubarak

naam Mubarak verwijderd in Metro

vrijwel overal uit het publieke leven verdwenen. Zo werd onder andere het naar de ex-president vernoemde metrostation herdoopt in ‘Martelaren’.

Gedurende het regime van Mubarak waren ambtenaren graag, maar ook routinematig bereid straten, scholen, militaire instellingen en klinieken te vernoemen naar  Mubarak. Hiermee hoopten zij extra geld en aandacht van het regime binnen te slepen.

De rechtbank zei dat het hof zijn uitspraak tijdelijk heeft opgeschort in afwachting van een herziening van de zaak, komende woensdag. Waarom de eerdere uitspraak moet worden herzien werd er echter niet bij verteld.

Mubarak moet op 3 augustus voor de rechter verschijnen op beschuldiging van moord op demonstranten tijdens de eerste weken van de opstand. Waarvoor hij de doodstraf zou kunnen krijgen. Verder wordt hij beschuldigd van machtsmisbruik, het verspillen van publieke middelen en persoonlijke verrijking ten koste van publieke gelden.

Mubarak werd in april met hartproblemen, die acuut ontstonden tijdens zijn eerste verhoor, opgenomen in het ziekenhuis van Sharm el Sheikh. Suzanne Mubarak zat enkele weken gevangen, maar werd in mei weer vrijgelaten, nadat ze akkoord was gegaan met het teruggeven van haar banktegoeden. Er wordt nog onderzocht in hoeverre ze haar rijkdommen illegaal heeft verzameld. Ook zij werd met symptomen van een hartaanval opgenomen in het ziekenhuis kort nadat ze werd gearresteerd.

Hun twee zonen, waarvan Gamal ooit werd gezien als een mogelijke toekomstige president, en Alaa, zitten gevangen in afwachting van hun rechtszitting samen met hun vader.

Het uitstel van het besluit de naam Mubarak – voorlopig – niet langer te verwijderen doet het vermoeden versterken dat er wellicht nooit een rechtszaak komt tegen oud president Mubarak. Met name vanuit Saoedi Arabië wordt sterke druk uitgeoefend op de militaire leiders in Egypte, om Mubarak niet te berechten en te veroordelen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s