Saoedische vrouwen breken de ban

De revolutie in Tunesië begon met een daad van een wanhopige jonge man. In Egypte met de oproep van de facebookjongeren. En nemen in Saoedi Arabië vrouwen nu het voortouw?

Honderden Saoedische vrouwen hebben besloten het rijverbod voor vrouwen te breken en kruipen uit protest aanstaande vrijdag achter het stuur in een rijdende protest. Niet bang om gearresteerd te worden, bereiden Saoedische vrouwelijke activisten zich op deze protestactie, ondanks de strenge waarschuwingen van het bewind.

aankondiging op facebook

Op hun facebookpagina, Women2drive, staat de actie vrijdag zal starten en door zal gaan “tot een koninklijk besluit dat vrouwen toestaat om zelfstandig auto te rijden” is aangenomen. Een dappere actie in het ultraconservatieve koninkrijk; het enige land ter wereld waar voor vrouwen een dergelijk verbod geldt.

Saoedi Arabië is tot nu toe gespaard gebleven van de opstanden in de Arabische wereld. In maart waren er twee oproepen tot protesten, maar die bleven onbeantwoord. Nu lijkt het erop dat vrouwen, de voornaamste slachtoffers van onderdrukking in Saoedi Arabië, de ban willen gaan breken.

Officieel is er is geen wet die vrouwen in de olierijke koninkrijk verbiedt auto te rijden. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken doet dit op basis van een religieuze uitspraak welke zegt dat het vrouwen niet mag worden toegestaan om te rijden.

Volgens mensenrechten organisaties zijn er veel beperkingen voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Die variëren van de verplichting om zich van kop tot teen te dekken in het openbaar of het nodig hebben toestemming van een mannelijke voogd om te kunnen reizen. Ook het vinden van banen is voor vrouwen moeilijk als gevolg van deze strenge scheiding der seksen. Het gevolg van het rijverbod is dat vrouwen, die geen chauffeur kunnen veroorloven, steeds een beroep moeten doen op de mannelijke leden van hun familie om hen ergens heen te rijden. Om hen dus op die manier constant te kunnen controleren.

De vrouwen vinden het de hoogste tijd dat de politieke leiders het besluit nemen om vrouwen toe te staat om zelf auto te rijden. De Saoedische samenleving is veranderd. Zestig procent van de mensen zijn jongeren en die willen op een moderne manier leven.

De conservatieve krachten en machten hebben zich altijd verzet tegen wat zij noemen “aspecten van de moderniteit die in strijd zijn met de traditie.”

Sommige vrouwen hebben niet gewacht tot aanstaande vrijdag. Zij gingen de weg op en zitten nu gevangen. Manal Al-Sharif, een 32-jaar oude moeder, zat vorige maand twee weken achter de tralies na het trotseren het verbod. Koning Abdullah ontving een petitie door meer dan drieduizend mensen 3.345  ondertekent, met de vraag haar onmiddellijk weer vrij te laten. Ook op facebook vroegen zo’n 24.000 mensen om haar vrijlating.

Activisten plannen dit keer geen grote demonstratie, maar roepen vrouwen op om individueel in actie te komen, waar ze ook zijn.

In een reeks van instructies op facebook roepen de organisatoren de deelnemers op om de Saoedische vlag en posters van koning Abdullah te tonen. Ook wordt je nadrukkelijk gevraagd om de islamitische sluier te dragen. Verder schrijft de organisatie op facebook: “Als je wordt gearresteerd, wees niet bang. Je wordt alleen gevraagd om een belofte te ondertekenen waarin je belooft niet meer te zullen rijden.”

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s