Revolutie Egypte: dictator weg, maar toeristen ook!

Als je, zoals ik, met meer dan gewone belangstelling de ontwikkelingen in Egypte volgt, dan wordt al snel duidelijk dat Egypte moeilijke tijden doormaakt. Zolang de politieke en sektarische onrust, als gevolg van de opstand Egypte, aanhoudt is het de toeristische sector bijna onmogelijk de toeristen stroom naar Egypte weer opgang te krijgen.

Normaal lopen hier duizenden toeristen per dag

In het verleden heeft Egypte vaker te lijden gehad onder tumultueuze incidenten. In november 1997 was er de aanslag op het terrein van de Hatchepsut tempel bij Luxor, waarbij 69 mensen om het leven kwamen. Maar steeds keerden de toeristen toch weer snel terug naar Egypte. Nu gebeurt dat niet. En dat is een enorme klap voor de Egyptische economie. Maar meer nog voor heel veel gewone Egyptenaren.

De Egypte toeristische sector is goed voor zes procent van het bruto nationaal inkomen van het land. In 2010 bezochten 14,8 miljoen toeristen Egypte. Goed voor een omzet van ongeveer 12 miljard euro. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Toerisme, zijn deze aantallen drastisch gedaald; in februari 2011 was het aantal toeristen slechts 20% van dezelfde maand in 2010. De stijging zette zich door 40% in maart en 65% in april.

Deze cijfers lijken optimistisch. Maar met de hete zomer voor de boeg zal dit percentage weer snel dalen tot ruim onder de 50%. En met elk nieuw incident in Egypte zal het aantal toeristen direct weer verder dalen. Ook de parlementsverkiezingen van september zijn wat dat aangaat geen goed vooruitzicht voor de reisbranche.

Toen er vorige maand een aantal koptische kerken in brand werden gestoken nam het aantal annuleringen van reizen toe met 15%. Volgens Egyptische touroperators maken de media het allemaal nog erger, wanneer die berichten publiceren over grote  betogingen, zoals  ‘een miljoen man protest.’ Maar ook de vooroordelen in de pers over de islam en de broederschap spelen een belangrijke rol.

De Egyptische toeristische sector en het Ministerie van Toerisme hebben inmiddels van alles geprobeerd om de buitenlandse toeristen er toe te bewegen weer naar Egypte te komen. Helaas nog zonder al te veel succes.

Voor de Egyptische economie is het een ramp. Het eerste wat er gebeurt is dat alle hotels en tours onmiddellijk dalen in prijs. Dat betekent dat de toeristen die wel komen in vijs sterren hotels kunnen verblijven voor een twee sterren prijs. Maar als gevolg daarvan staan twee en drie sterren hotels nagenoeg leeg. Sommige hotels bieden nu tot 80 procent korting op hun normale tarieven. Om dat nog een beetje rendabel te houden moeten ze veel personeel ontslaan. Het laten vallen van de prijzen is een tijdelijke oplossing die uiteindelijk tot veel meer en grotere problemen zal leiden. Zoals de schade voor het publieke imago van Egypte.

Ondanks dit alles  blijft de buitenlandse angst omtrent de veiligheid het grootste probleem voor het toerisme. Egyptische touroperators doen hun uiterste en niet aflatende best hun partners in het buitenland te vertellen dat de veiligheid geen probleem vormt. In een van de reclamefolders stond zelfs: “Ik voel me nu veiliger op het Tahrir plein dan zou in Frankfurt.”

Het enige wat de toeristen branche in Egypte kan doen is nieuwe bestemmingen promoten, ver van het politiek onrustige Cairo en Alexandrië. Maar dan nog. Toeristen die voor een strandvakantie komen willen toch ook de piramides of de Vallei der Koningen bezoeken. Dus zoekt men nu ook naar nieuwe markten in India, China en Oost Europa. Die gaan vooral voor de lage prijzen.

Hoewel de analyses van het huidige seizoen somber zijn en blijven, voorspellen deskundigen dat het toerisme weer zal aantrekken in november. Normaal gesproken de drukste maand van het jaar. Hoe groot het herstel zal zijn is echter nog te bezien.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s