Religieuze minderheden Egypte bang voor opkomst islamisten

Te midden van verschillende sektarische botsingen en onzekerheid over hun toekomst, zijn religieuze minderheid bezorg over een eventuele greep naar de macht door bepaalde islamitische groeperingen. Ook zijn ze bang dat de islamitische groeperingen hun macht zullen gebruiken om de nieuwe grondwet om te vormen tot een islamitische wet.

In de zoektocht naar democratie is deze verontrusting heel normaal. Want een veel voorkomend misverstand over democratie in Egypte is de gedachte dat democratie meerderheid betekent. Ook de Moslim Broederschap lijkt dat te denken. Maar ze vergeten dat het ook te maken heeft met alle maatschappelijke gelijkelijk en respecteert de vrijheid van geloof.

Minderheidsgroepen, zoals de Baha’i en een aantal sjietische groeperingen zijn bang dat een islamitische regering hen nog meer zal gaan vervolgen dan het Mubarak regime al deed. Volgens een sjietische leider heeft dat te maken met de typerende manier van denken van de Egyptische Moslim Broederschap. De moslimbroeders willen een volledige invoering van de islamitische sharia. De Broederschap hebben niet een duidelijk jurisprudentie. Ze doen op een vrij willekeurige manier een beroep op koranteksten, die de vervolgens verheffen tot een algemene leidraad.

Om dit alles te voorkomen willen de kleinere religieuze groeperingen een seculiere staat en een grondwet die los staat van de officiële staatsgodsdienst. Ook sjietische hebben dus het recht om een politieke partij te vormen, wanneer er sprake is van een gelijke verdeling van de macht voor alle religieuze groeperingen.

In de grondwet van 1971, die werd ingetrokken na de 25 januari revolutie en later werd aangepast, staat dat de islam de officiële staatgodsdienst is en dat de islamitische wet is de belangrijkste bron van wetgeving is.

Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn over het aantal sjiieten in Egypte, schat men dat er circa 750.000 zijn. Tijdens het Mubarak regime was het hen verboden te reizen en werden ze regelmatig gearresteerd door de veiligheidsdiensten en zonder enige vorm van proces vastgezet.

De salafisten, een religieuze sekte die de afgelopen weken van zich deed spreken tijdens een aantal religieuze botsingen in Egypte, zijn fel tegen de oprichting van een sjietische politieke partij of het ontplooien van enige politieke activiteit. Salafisten beschuldigen de sjieten ervan dat ze worden gefinancierd door Iran, om hun leer in het merendeels soenietische Egypte te verspreiden. Een vreemde bijna hypocriete beschuldiging van salafisten die ruime financiële steun uit Saoedie Arabie ontvangen. Deze gedachte is een restant uit de propagandamachine van het oude regime, die de sjieten marginaliseerde en er van beschuldigde dat ze handlangers van Iran zijn. Het oude regime gebruikte de salafisten om de sjieten te bestrijden.

Ook de Bahá’í gemeenschap in Egypte, die werd gevormd in de 19e eeuw, verwacht niet veel goeds van een eventuele islamitische regering als het gaat om een redelijke opstelling ten opzichte van religieuze minderheden. De bahá’ís werden door de voormalige Egyptisch regimes niet officieel erkend. Ze werden dus ook niet meegenomen in tellingen, maar volgens een persberichten van de laatste officiële telling uit 1950 schatte men toen hun gemeenschap op ongeveer 5000 leden.

Moslims vormen een geschatte 88 procent van de Egyptenaren, christenen ongeveer 8 procent, terwijl minderheden, zoals joden, Baha’i en andere groeperingen de resterende vier procent uitmaken.

Het Religious Freedom Report dat vorige maand werd uitgegeven door de US State Department zette Egypte op de zwarte lijst, vanwege het sektarische geweld van de laatste weken koptische christenen. Volgens het US State Department is dat gevolg van het feit dat de overheid bepaalde religieuze minderheden niet wil vermelden op ID-kaarten en andere officiële documenten. En hen daarmee dus niet wil erkennen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s