Nieuw wetssontwerp gebedshuizen: begin nieuw tijdperk christenen in Egypte

Twee weken geleden beëindigden demonstrerende kopten hun protesten voor het gebouw van de Egyptische staatstelevisie, nadat de legerleiding had toegezegd dat gesloten kerken weer heropend zouden worden en dat er een nieuwe wet op de bouw van gebedshuizen zou komen. Die wet is er nu. Deze wet regelt de gelijke behandeling van moslims en christenen als het gaat om bouw en verbouw van moskeeën en kerken.

Egyptische kerken zijn zeer ingenomen met het recente wetsontwerp over gebedshuizen, maar hebben wel verzocht om een aantal wijzigingen voor ze er mee kunnen instemmen.

In de nieuwe wet van het ministerie van lokale ontwikkeling staat dat over nieuwbouw overleg gevoerd moet worden met de landelijke overheid, terwijl de lokale overheden hun toestemming moeten geven voor renovaties en uitbreidingen van moskeeën en kerken.

Interessant details van de wet is dat, indien het ministerie niet binnen twee maanden heeft gereageerd op bouwaanvraag, de aanvraag als goedgekeurd mag worden beschouwd. Onder het motto ‘wie zwijgt stemt toe.’ Dat klinkt aardig maar laat ruimte voor veel onduidelijkheden en misverstanden, met alle gevolgen van dien. De wet verbiedt het verbouwen van woonhuizen in gebedshuizen.

“We zouden geen kerken bouwen en het niet echt nodig zou zijn,” aldus een lid van de Koptisch Confessionele Raad. Hij voegde eraan toe dat de nieuwe wet zeker zal helpen om sektarische geweld te verminderen. Ook hoeven kopten niet langer in het geheim bij elkaar te komen in woonhuizen en schoolgebouwen.

De Anglicaanse kerk in Egypte heeft nog niet gereageerd op nieuwe wet. Zij wil deze eerst bespreken met paus Shenouda III, na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten. Maar de Anglicanen geven in een eerste reactie wel aan blij te zijn met een wet die deze kwestie goed regelt. Ook benadrukken ze het belang van gelijke behandeling van moskeeën en kerken. De katholieke patriarch Boutros Daniel riep de regering op zich zo min mogelijk te mengen privézaken van kerken. Volgens velen is de wet het directe gevolg van de 25e januari revolutie en ze een nieuw tijdperk in voor koptische christenen. Anderen wijzen erop dat de handhaving van de nieuwe wet niet gemakkelijk zal zijn. Moslims en Christenen nu eenmaal niet een cultuur van wederzijdse acceptatie. Vooral op het platteland liggen de zaken soms zeer gevoelig.

Een woordvoerder van de Azhar Universiteit hoopt dat de wet eerlijk zal zijn voor zowel moslims als christenen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s