Nu ook nazi partij in Egypte

Na de val van Mubarak schieten allerlei zinnige en onzinnige politieke partijen als paddenstoelen uit de grond. Alles blijkt mogelijk en het kan niet gek genoeg. Laatste oprisping van oprichtingsdrift is een heuse nazipartij! Ja, ik zei het al eerder, de boekjes over Nazi Duitsland, Hitlter en ander fascistisch gespuis zijn overal in het land te koop. Gewoon op straat. Blijkbaar hebben een aantal lieden zich de afgelopen weken stierlijk verveeld. En al slenterend door de drukke winkelstraten van het centrum moet hun oog gevallen zijn op de ruim voor handen zijnde nazi-lectuur.

Vandaag heeft een groepje Egyptenaren aangekondigd dat ze van plan zijn om een nazipartij op te richten, maar wel met “een eigentijds referentiekader.” Ben benieuwd of ze al die moeilijke woorden wel begrijpen. Een  en ander staat te lezen op de nieuwe nieuws-website van de onafhankelijke Egyptische partijen.

Naar het schijnt, want men doet nog zeer geheimzinnig, is de adjunct-oprichter van de partij een  – jawel – voormalig militair. Dat zegt al een boel. Een linkse krant citeert oprichter Emad Abdel Sattar van de nazipartij, die stellig beweert dat prominente figuren uit de Egyptische samenleving interesse hebben voor zijn partij. Namen kan hij natuurlijk nog niet noemen.

De partij gelooft in een onvoorwaardelijk leiderschap. Maar een leider is nog niet gevonden. Volgens Abdel Sattar zijn de voorbereidingen voor de verkiezing van de meest competente persoon tot partijleider al in volle gang.

Helemaal nieuw is de nazipartij ook weer niet. Ze ontstond al stiekem tijdens het bewind van voormalig president Hosni Mubarak. En diens oude partijkader zit nu goeddeels zonder werk. Keuze genoeg dus om een partijleider te vinden met dictatoriale eigenschappen die hem reeds door de aderen vloeien. Hoewel informatie nog maar nauwelijks te vinden is zijn er onlangs wel twee Facebook-pagina’s verscheen onder de titel ‘de Egyptische Nazi Party’. De twee pagina’s hebben al rond de 70 volgelingen aangetrokken. De meest gestelde vragen op de sites gaan over de ideeën van de partij en het beleid. En natuurlijk wil men weten hoe je actief lid kan worden.

De partij neemt een jaar om hun plannen met en voor Egypte te ontwikkelen. Dit  in tegenstelling tot de “gemarginaliseerde liberale partijen.”

Volgens bronnen binnen de partij ontstond het idee om iets nieuws te beginnen na een aantal fundamentalistische religieuze golven van geweld, zoals we die de afgelopen weken hebben kunnen zien. Dit geweld brengt het land in een staat van chaos en leidde onder andere tot het verbranden van kerken, de vernietiging van heiligdommen en archeologische sites en aanvallen op ongewapende burgers. En daar moet wat tegen gedaan worden. Want: Ordnung must sein! Juist nu in Egypte. Je begint je alleen wel af te vragen waar dat mee gaat eindigen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Nu ook nazi partij in Egypte

 1. Dia zegt:

  Hé man!

  Schandelijk lang niets van me laten horen. Je wel regelmatig gelezen. Men begint zich inderdaad af te vragen waar het land beter mee af is, wat een chaos. Waar zal dit toe leiden, zoals je al zei, Egypte weet niet wat een democratie is. Alles valt te leren, maar hoe en ten koste van wat.

  Belangrijkste vraag is , hoe hou jij je staande? Lukt het allemaal nog?
  Wanneer kom je weer ( even) terug?

  Hier alles goed. De toneelgroep van Windesheim heeft een mooie voorstelling gegeven en het schooljaar loopt ten einde, veel evaluaties en nakijkwerk. Asselien en ik hebben een stukje geschreven in de HSK over hoe het toch komt dat er wéér alleen mannelijke docenten zijn genomineerd voor “Docent van het Jaar” op Windesheim natuurlijk. Het blijkt een gender ding te zijn volgens ons.

  Anyway in de luwte van een goed werkende democratie klagen wij regelmatig over de droogte en de files, over het tegenvallen van het vakantiegeld en de miljoenen welke weer richting Griekenland gaan.
  Ach tja, zo gaat dat.
  Ik heb tijdelijk een loge in huis, een Zuis Amerikaanse jongenman van 21 jaar, de zoon van een vriend van vroeger. Dubbele Nationaliteit. Ned en Paraquaans.Bijzondere ervaring.

  Tot zover mijn vriend, hoop je nog meer te lezen in de toekomst.

  Liefs
  Dia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s