Openlijke kritiek op Egyptische leger in anti-SCAF-blogdagen

Dat wat een half jaar geleden nog volstrekt voor onmogelijk werd gehouden gebeurde de afgelopen dagen. Egyptische bloggers riepen Egyptenaren op om openlijk kritiek te leveren op het beleid van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF). Even was men bang dat de kritiek de militaire machthebbers zou doen besluiten om de media het zwijgen op te leggen. Uiteindelijk gebeurde dat deels ook.

Toch werden er meer dan 250 blogposts gepubliceerd waarin de legerleiding het stevig voor de kiezen kreeg. De bloggers veroordelen het beleid van de SCAF en willen dat er zo snel mogelijk een presidentiële raad wordt gevorming als alternatief voor de huidige regerende militaire raad.  Deze raad heeft de macht in handen sinds ex-president Mubarak na een volksopstand werd verdreven. Veel bloggers roepen nu op tot een ‘tweede revolutie van woede’ op vrijdag 27 mei. Maar vooralsnog leeft dat nog niet echt onder de meeste Egyptenaren.

Met behulp van ‘NoSCAF’ als codewoord hebben activisten op hun Blogs en op Twitter berichten gezet waarin naast kritiek op het leger ook een oproep wordt gedaan voor de miljoen-man-mars aanstaande vrijdag.

Hier een kleine greep uit de Blog- en Twitterteksten. Sommige van de namen van de scribenten zijn, uit veiligheids overwegingen, veranderd.

“Vergeet niet onze anti-SCAF blogdagen. Zo kunnen we onze angst om kritiek te leveren op de SCAF leden overwinnen,” aldus een eerste tweet op zondag. “Niemand mag zomaar drie jaar gevangen zitten,” voegde hij eraan toe, met een verwijzing naar het geval van blogger Maikel Nabil. Hij werd afgelopen maart door de militaire politie gearresteerd in zijn huis in Ain Shams, omdat hij kritische blogs schreef over het leger, zoals: “Het leger vormt een samenzwering tegen de revolutie; ze worden beschuldigd van marteling. Het leger en de mensen zijn helemaal niet een.” Nabil werd beschuldigd van het verspreiden van “vale informatie en het beledigen van de militairen.” Zijn berichten vertellen ook over het gebruik van geweld van het leger tegen burgers en het gebruik van het Egyptisch Museum als een martelkamer. Hij werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Een andere blogger stelde vragen over de politieke daden van de SCAF tot nu toe: “Waar waren jullie op 28 januari toen de oproerpolitie op de betogers schoot? Waarom zijn jullie er nu wel snel bij om de demonstranten van het Tahrir plein te verdrijven?

Mensenrechten activist Ramy Raouf en auteur van de “Egyptische blog voor de Rechten van de Mens,” drong er in zijn blog bij de SCAF op aan “de militaire processen tegen burgers onmiddelijk te stoppen en om door een onafhankelijke instantie onderzoek te laten doen naar alle schendingen van de mensenrechten door leden van de militaire politie.”

Mona Seif, mensenrechten activiste en lid van “Nee tegen militaire processen voor burgers” vertelde in een van haar blogs over haar herinneringen aan het gewelddadige optreden door de militaire politie tijdens charges tegen de demonstranten op het Tahrir plein.

Veel bloggers klagen over het feit dat burgers volstrekt willekeurig worden gearresteerd en gevangen worden gezet in militaire gevangenissen waar ze geen familie mogen ontvangen. Ook moeten ze het stellen zonder de rechtsbijstand van een advocaat. De processen vinden achter gesloten deuren plaats en er worden geen verslagen van gepubliceerd.

Een andere blogger tenslotte verzuchtte: “Met de situatie zoals die nu is zijn we weer terug in de tijd van het Mubarak regime. Erger nog.”

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s