Egyptische kinderen blijken al vroeg politiek bewust

Terwijl een kilometer verderop boze kopten protesteren voor het gebouw van de Egyptische staatstelevisie vond er afgelopen week ook iets hoopgevends plaats. Tijdens een studiedag in het Four Seasons hotel in Cairo presenteerde een grote groep Egyptische schoolkinderen hun interesse in en bewustzijn van de huidige politieke veranderingen in hun land. In de afsluitende persconferentie vertelden zij wat ze willen doen om hun land weer te laten groeien en bloeien.

De bijeenkomst had de titel “Hoe kan ik een beter Egypte maken.” En werd georganiseerd door Edrak, een instituut voor Educatieve Projecten. Op de persconferentie werd een kinderboek gepresenteerd met de resultaten van de eerste  opiniepeiling onder kinderen in Egypte. Het doel van de enquête was om te onderzoeken wat de kinderen vinden van de huidige gebeurtenissen in Egypte na de 25e januari revolutie.

Tijdens de persconferentie presenteerde een selectie van leerlingen die deelnamen aan de enquête de resultaten aan de pers.

Tarek Zidan, de directeur van Edrak* voor Edutainment, complimenteerde de kinderen met hun grote kennis van en interesse in de huidige ontwikkelingen van hun land. “Toen we voor het eerst nadachten over deze enquête, hadden we geen idee in hoeverre kinderen zich betrokken voelen. Maar het blijkt dat ze niet alleen een inhaalslag maken betreffende de buitenwereld, maar ze geven ook aan hoe ze zelf willen proberen een bijdrage te leveren aan de samenleving die past bij hun capaciteiten en leeftijd past.”

In een diavoorstelling werden de resultaten gepresenteerd. Uit de getoonde antwoorden en tekeningen van kinderen blijkt hun grote liefde voor Egypte.

Op de meeste tekeningen waren de slogans van de revolutie te zien, zoals: “Hef je hoofd omhoog, je Egyptenaar,” “Ik ben er trots op Egyptenaar te zijn” en ”Het leger en de mensen zijn één.” Andere kinderen maakte mooie tekeningen van het Tahrir-plein met de demonstranten of van de piramides. En een opmerkelijk aantal tekeningen met daarop de slogan van de moslim-christelijke eenheid met de maansikkel en het kruis.

In totaal deden 1105 kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar mee aan de enquête die werden gehouden op staats-, privé- en internationale scholen.

Volgens Edrak is deze enquête zo belangrijk, omdat “kinderen onder de 14 jaar 34 procent van de Egyptische bevolking uitmaken. Zij zullen in de naaste toekomst dit land moeten vertegenwoordigen.”

De slogan “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” zou het hier goed doen. Want studeren en hard werken waren de meest gekozen antwoorden op de vraag “Hoe kun je bijdragen aan de ontwikkeling van je vaderland?” De leerlingen zijn er blijkbaar van overtuigd  dat een goede opleiding en ijver de meest effectieve voorwaarden zijn voor de wederopbouw van de samenleving.

Op de vraag wat zij verwachten van de nieuwe president, antwoordde 50 procent dat hij moet hard werken om de armoede te bestrijden. Verbetering van het onderwijs staat met 35 procent op een goede tweede plaats. Daarbij denken ze dan met name het verkrijgen van inzicht in de economische en sociale kwesties. Slechts 14 procent stemde voor de versterking van de politieke- en buitenlandse betrekkingen. Opvallend was verder nog dat een grote meerderheid van deelnemers aan het onderzoek aangaf nog niet te weten op wie ze zouden stemmen, als ze mochten stemmen. En van de deelnemende kinderen zei “Ik weet het nog niet, ik wil eerst hun plannen lezen. Ik stem op een partij en niet op een persoon.”

De opstand heeft een gevoel van verantwoordelijkheid in de zielen van jonge generatie tot leven gebracht. Maarliefst 79 procent beantwoordde de vraag “Zou je mee hebben gedaan aan de revolutie als je ouder was geweest?” met ja!

Hoopvol is dat er onder de kinderen een hoog milieubewustzijn leeft. Zesenzestig procent beantwoordde de vraag “Hoe kun je het beste laten zien dat je van Egypte houdt?” met “Door ons land schoon te houden.” De afkeer van de rommel op straat  was het meest voorkomende antwoord op vraag “Aan welke dingen heb je het meeste hekel in Egypte?”

*Edrak voor Edutainment Projects werd opgericht in april 2010. Met de bedoeling de ontwikkeling van projecten in het Midden-Oosten die de intellectuele en de algehele gezondheid van kinderen, vrouwen en het gezin bevorderen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s