Salafisten verhinderen heropening van koptische kerken

Afgelopen avond zijn er weer confrontaties uitgebroken tussen moslims en christenen over de heropening van een kerk in Caïro die het oude regime een jaar geleden had gesloten. De schermutselingen begonnen toen de politie een groep van christenen begeleidde naar de Kerk van de Heilige Maagd in de wijk Ain Shams. De kerk zou weer worden heropenend.

Maar zover kwam het niet. Meer dan 1.000 ultraconservatieve salafistische moslims en enkele buurtbewoners probeerde om de weg te blokkeren. Op de toegangsweg naar de kerk hadden moslims gebedsmatten uitgerold. Ook riepen ze leuzen tegen de koptische kerk. Hierop bekogelden moslims en christenen elkaar met stenen. Ook enkele journalisten moesten het ontgelden. Van buitenlandse journalisten werd gevraagd de perskaart in te leveren. Zelf had ik nog een oude personeelskaart van de hogeschool Windesheim onder in de tas zitten. Terwijl een groepje salafisten de kaart ernstig bestudeerden, kon ik me uit de voeten maken. Later op de avond verrichtte de politie een aantal aanhoudingen rond de kerk. Voor zover bekend zijn er bij de gevechten geen gewonden gevallen.

Ook de Maghagha Kerk in Minya bleef gisteren gesloten. In dit geval niet vanwege salafistische geweld. Volgens een medewerker van de afdeling juridische zaken van de provincie Minya heeft hij de benodigde documenten van de kerk nog niet ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet is er alleen een kerk in het in Opper Egyptische Assiut heropend.

Uit woede over het optreden van de salafisten bij de kerk in de wijk Ain Shams hebben honderden kopten hun demonstraties voor het gebouw van de Staatstelevisie weer hervat. Net nadat de kopten de dag ervoor hun sit-in voor het gebouw van de Staatstelevisie hadden opgeschort hebben zij hun demonstratie weer hervat. De woede is nu echter nog groter, omdat twee van de drie kerken die gisteren heropend zouden worden vanwege de salafistische provocaties konden worden heropend.

Twee dagen geleden nog beloofde de legerleiding aan de leiders van de demonstraties dat alle gesloten kerken op korte termijn weer zullen worden heropend. De drie kerken van gisteren waren de eerste van de lijst. Zestien andere kerken zullen volgens de planning voor volgende week woensdag worden heropend. Maar de aanwezige kopten geloven de mooie woorden van de legerleiding niet meer.

De kopten zijn zeer boos en beginnen zich af te vragen waarom het de meerderheid van de samenleving is het toestaan om een minderheid te onderdrukken met dergelijke acties. Aan de protesten voor de het gebouw van de Staatstelevisie doen maar weinig moslims mee. Zo weinig oprecht blijken de spandoeken die een week geleden het Tahrir plein sierden: ‘moslims en christenen zijn allen Egyptenaren. “Ik denk dat ze willen dat wij het land te verlaten”, aldus een van  koptische demonstranten. “Waarom protesteren de salafisten wel tegen de opening van een kerk en niet tegen bijvoorbeeld een nachtclub?” vraagt een andere koptische demonstrant zich moedeloos af.

Tijdens het bewind van de afgezette president Hosni Mubarak werden, om uiteenlopende redenen, 48 kerken gesloten. Soms met het argument dat de staatsveiligheid in gevaar was.

Enkele kopten demonstreerden eerder al 12 dagen na het verbranden van verschillende koptische huizen en van twee kerken in de wijk Imbaba. Paus Shenouda III had er afgelopen week bij de demonstraten op aangedrongen hun acties te staken om dat die de positie van de kopten verder zou verslechterden.

Dit keer zijn de demonstranten standvastiger dan ooit. “We zullen hier blijven tot aan al onze eisen wordt voldaan. Al moeten we er voor sterven. We zijn toch al zo goed als dood,” scanderen enkele koptische demonstranten voor het gebouw van de Staatstelevisie.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Salafisten verhinderen heropening van koptische kerken

  1. Pingback: Nederlandse tak van Al Qa’ida huurde Brabanthallen af - AmsterdamPost

  2. Pingback: Nederlandse tak van Al Qa’ida huurde Brabanthallen af | Artikel 7

  3. Pingback: BOINNK!!! | In dit land kun je blijkbaar alles en kan iedereen z’n gang gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s