Vrijheid, gelijkheid en broederschap niet voor de kopten weggelegd

Terwijl de Westerse media onophoudelijk en halsstarrig blijven spreken over sektarische conflicten wordt de positie van de kopten in Egypte met de dag beroerder. Omdat leger en overheid in blijkbaar niet instaat zijn om de kopten voldoende bescherming te bieden, hebben de kopten al meerdere malen een beroep gedaan op het Westen. Ze vragen zich af waarom het Westen wel ingrijpt in Libië, maar niets doet om de hen te beschermen.

Koptische demonstranten met duidelijke eis

Demonstranten voor het gebouw van de Egyptische Staatstelevisie wijzen er keer op keer nadrukkelijk op dat het hier helemaal niet gaat om sektarische botsingen. “Het zijn niets anders dan constante aanvallen op kopten en hun kerken,” aldus een van de demonstranten. “En de overheid grijpt nauwelijks in. Kopten vallen geen moslims of moskeeën aan. Maar we laten ons niet iedere keer weer bedreigen. Daarom blijven we hier net zolang voor het gebouw van de Staatstelevisie zitten tot ons recht op veiligheid wordt gegarandeerd.”

Gisteren hebben de koptische christenen hun sit-in protest voor het gebouw van de Staatstelevisie aan de Corniche toch beëindigd. Na een gesprekken met de legerleiding is aan een aantal van hun eisen tegemoet gekomen. Dat wil zeggen, de legerleiding heeft beloofd “zich in te zetten voor de veiligheid van de kopten en hun kerken.”

De legerleiding heeft verder beloofd om de aanstichters van het geweld tegen de kopten juridisch te vervolgen en te berechten. En de koptische jongeren die onlangs, tijdens de botsingen rond de kerk in Imbaba, werden gearresteerd zullen worden vrijgelaten.

Volgens de leiding van de Koptische kerk hebben de demonstranten ingestemd met de beëindiging van hun sit-in demonstraties, omdat paus Shenouda III hen dat persoonlijk heeft gevraagd. De paus vreesde voor hun veiligheid en de economische gevolgen van de protesten.

“We hebben afgesproken om deze protesten te beëindigen, om de economie van het land niet verder in gevaar te brengen,” zei pastor Gamil, van de Johannes Kerk in Giza. “Wij kopten stellen de belangen van ons land boven onze persoonlijk wensen.”

Procureur-generaal Abdel Mahmoud Meguid heeft inmiddels 18 mensen via een versnelde procedure voor de rechtbank geleid. Zij worden beschuldigd van het plegen van openbaar geweld, ongeoorloofd bezit en gebruik van vuurwapens, aanvallend vreedzame demonstranten, verstoren van de openbare orde en veiligheid en de vernietiging van openbare en particuliere eigendommen. De rechtbank zal op zaterdag 21 mei uitspraak doen.

Dat de legerleiding de belofte heeft gedaan om een aantal van de eisen van de kopten in te willigen wil nog helemaal niet zeggen dat daarmee hun veiligheid op korte termijn zal verbeteren. Met de enorme toestroom van radicale islamitische salafistische groeperingen nemen de kansen op aanvallen op kopten alleen maar toe. Op zijn blog sprak de Anglicaanse priester Jos Strengholt zelfs van “een dreigende genocide.” Wellicht zijn dat wel heel grote woorden. Maar ze geven wel uitdrukking aan de grote angst die er onder de Egyptische kopten leeft. Nog nooit eerder hebben zoveel koptische Egyptenaren laten weten dat ze het land, als het maar even kan, zo snel mogelijke willen verlaten. Ze hadden hun hoop gevestigd op het nieuwe Egypte van na de revolutie. Maar die hoop hebben ze binnen drie maanden alweer moeten laten varen. Vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn waarden die blijkbaar niet voor de kopten zijn weggelegd.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s