>Gamal El-Banna: salafisten begeven zich buiten de traditie van de Profeet.

>

De gezaghebbende Islamitische geleerde El-Banna, en vooraanstaand lid van de Moslim Broederschap, zegt dat de salafisten ver afstaan van de waarden en normen van de profeet Mohamed. Hij verwacht nog grote problemen voor de Moslim Broederschap, nu na de oprichting van haar politieke partij.


Gamal El-Banna
Gamal El-Banna heeft scherpe kritiek op lieden die hij beschrijft als “salafisten”, want uit hun hele manier van praten en hun manier van denken blijkt dat zij niet beseffen welke eeuw het is. Met name de wijze waarop zij afgelopen zaterdag van zich hebben doen horen in Cairo, waar zij een Koptische kerk aanvielen en in brand staken, heeft volgens El-Banna niet te maken met wat de islam van de gelovigen vraagt. Hij noemde de aanval op de kerk een volstrekt immorele en onacceptabele daad.
Op een conferentie eergister, georganiseerd door de Ain uitgeverij in Alexandria, legde El-Banna uit dat salafistische leiders dure auto’s rijden, high-tech computers gebruiken en in paleisachtige huizen wonen, maar zijn zich niet bewust van de regels van hun tijd.
In zijn sarcastisch commentaar op de salafistische beweging zegt El-Banna dat ze met “bewering dat oren die als straf moet worden gesneden en heiligdommen van andere godsdiensten die vernietigd mogen worden, een karikatuur maken van de islam”.
El-Banna ging verder door hun aanspraken op de legitimiteit in twijfel te trekken, volgens hem beweren de salafisten wel in de traditie van de profeet en zijn metgezellen te staan, maar dat blijkt noch uit hun ethiek noch uit gedachtegoed.
In zijn toespraak richtte hij zich ook tot de Moslim Broederschap. De geleerde, de broer van de stichter van de Broederschap Hassan El-Banna en oom van de ook in Nederland bekende Tariq Ramadan, verwacht dat hun nieuwe politieke partij ‘vrijheid en rechtvaardigheid’ uiteindelijk zal resulteren in scherpe meningsverschillen en verdeeldheid binnen de Broederschap. En dat zal op den duur leiden tot een kloof tussen de politieke partij van de Broederschap en de Broederschap zelf.
In antwoord over een vraag over de groepering Al-Jamaa al-Islamiya (Islamitische Groepering), zegt El-Banna dat hun leden zijn trouw aan hun zaak, maar dat zij het juiste spoor hebben verlaten en helaas hebben besloten om hun toevlucht te zoeken in geweld. “Ze hebben nu geweld afgezworen en keren terug naar hun oude pad. Maar voor hoe lang? De toekomst zal het leren.”
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s