>Moslim Broeders: Uit, In, Uit, ….

>

De Moslims Broederschap in Egypte doe me erg denken aan het mannetje in het weerhuisje dat wij vroeger thuis hadden. De ene dag in het huisje, de andere dag er buiten, en een dag later weer erin. Met het weer in Egypte zit het wel goed, da’s stabiel. Maar met de Broeders is wat loos. Die roepen de ene dag dit en de andere dag het tegenovergestelde. Is dat een slimme, vooropgezette tactiek. Ik kan het bijna niet geloven.

Een van de meest bekende uitspraken van de eerste CDA lijsttrekker en premier, Dries van Agt, is: “We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts, we gaan dwars door het midden.” Misschien dat de Moslims Broeders daar nog iets van kunnen leren.
Kon ik eergisteren nog uit de mond van een van de voormannen van de Broeders optekenen dat ze zeker gaan deelnemen aan de eerste Nationale Conferentie voor politieke krachten in Egypte op 7 mei as., gisteren werd dat weer met kracht tegengesproken. 
Aan deze conferentie zullen ruim 2500 jongeren deelnemen. Zij zullen met name van gedachten wisselen over het thema van de “burgerlijke staat.” En is gericht op het bewaken en uitbouwen van de verworvenheden van de 25 januari revolutie. Want de doelstellingen daarvan zijn nog lang niet allemaal bereikt.
Een van de organisatoren van de conferentie, Mamdouh Hamza, die eerder de Broederschap opriep de conferentie bij te wonen, zei in een verklaring gisteren dat hij nog steeds voor de deelname van de Broederschap is aan de conferentie. Maar dat Broederschap voorman Essam al-Erian, die eerder deze toezegging deed voor z’n beurt heeft gesproken. De kwestie ligt nu weer op tafel bij het hoofdbestuur.
Hamza melde verder de bevestiging van deelname aan de conferentie te hebben ontvangen van drie potentiële presidentskandidaten: Amr Moussa, Hisham al-Bastawisi en Hamdin Sabahi.  Ze wachten nog steeds op een reactie van Mohamed ElBaradei.
Volgens Hamza zullen op de conferentie vier belangrijke kwesties aan de orde komen. Waaronder de fundamentele beginselen van de toekomstige grondwet en ideeën over de ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid van het land. De afgevaardigden zullen ook strategieën bespreken tot het verenigen van de politieke en nationale krachten in de voorbereidingen naar de komende parlementsverkiezingen van eind september dit jaar.
Het vierde en belangrijkste punt is volgens Hamza, de vorming van een “civiele Raad” die het land moet leiden tijdens de overgangsperiode om de macht van de Hoge Raad van de Strijdkrachten over te dragen aan het nieuw verkozen parlement.
Allemaal heel belangrijke thema’s. Maar niemand weet, tot 7 mei, of de Moslim Broeders bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen door deel te nemen aan de Conferentie voor een Nationale Dialoog.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s