>ElBaradei wel, maar Moslim Broeders niet uitgenodigd bij officiële Paasviering

>

Paasnacht was Mohamed ElBaradei, voormalig directeur van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en de potentiële kandidaat in de komende presidentsverkiezingen, op uitnodiging van de Koptische paus Shenouda III in de Sint Marcus Kathedraal in Abbasiya. Hij woonde daar een groot deel van de Paasviering mee.

ElBaradei tijdens Paasviering in St. Markus Kathedraal
El-Baradei kreeg een stoel op de voorste rij, maar wel op enige afstand van Margaret Scobey, de Amerikaanse ambassadeur in Egypte . “We wilden niet dat iemand ons zou beschuldigen van het regelen van een bijeenkomst tussen die twee,” aldus Priester Sergios, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de Paasviering.
Na afloop van de officiële viering had hij een kort onderhoud met paus Schenouda. Daarbij werd de pers op ruime afstand gehouden. Elbaradei zei dat hij de viering wilde bijwonen als een “gewone Egyptenaar” en niet als presidentskandidaat. “Ik vertegenwoordig alleen mezelf, ‘zei hij en ontkende dat hij zou zijn gekomen om de steun van Koptische gemeenschap in Egypte te vragen. En voegde eraan toe dat “Kopten moeten voelen dat we samen werken aan dit land.”
Het was dus met opzet een ‘low profile’  bezoek van ElBaradei. Dat bleek ook uit het feit dat zijn naam ergens onder in de lijst met Vips stond en dat de Koptische satellietzenders hem niet wilden interviewen. Tenslotte moest hij – in tegenstelling tot de meeste bezoekende Vips – na de ceremonie rusten wachten op zijn auto.
ElBaradei was tijdens het vrijdaggebed aanwezig in de populaire Al-Hussein-moskee, midden in de bekende bazarwijk Khan al Khalili, in Caïro.
De Moslim Broederschap waren door de Koptische Kerk niet uitgenodigd om de paasmis bij te wonen. Toch heeft een aantal leden van de Broederschap op eigen initiatief besloten om verschillende kerken op Paaszondag te bezoeken en de priesters te feliciteren met het Paasfeest. “Een manifestatie van het beginsel van het burgerschap,” zo noemden de vertegenwoordigers van de Broederschap het.
“We hebben de Moslim Broederschap niet publiekelijk uitgenodigd, maar we zijn vereerd dat ze kwamen,” zei hij een van de priesters. Maar voegde er als kritische noot aan toe dat “De seculiere staat op een islamitische basis zoals de Moslim Broederschap die wil niets anders is dan een religieuze staat. Wij willen een puur seculiere staat, maar het is aan de mensen om dat te beslissen.”
Sergious, ondersecretaris van het patriarchaat, benadrukte dat de kerk zich niet wil bemoeien de politiek en zei dat de viering is een religieuze gelegenheid en die mag nimmer worden gebruikt voor andere doeleinden.  
In het verleden steunde de Koptische Kerk de Nationaal Democratische Partij. Maar nu die is ontbonden laat de leiding van de kerk het stemgedrag van de kerkleden vrij. Van de kerk hoeven dus geen stemadviezen te worden verwacht.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s