>Somber, maar realistisch beeld

>

De situatie gaat er weer om spannen hier in Egypte. Daar heb ik in eerdere artikelen en op Twitter al vaker op gewezen. Dat is me al op veel hoon en woede van, met name jonge, Egyptenaren komen te staan.
“Nu is alles anders. We krijgen nu democratie. Moslims en Christenen zijn allemaal gelijk. Egypte zal nooit een islamitische staat worden naar Iraans model.” En meer van die kreten. Wij kennen in Nederland een gezegde: “Praatjes vullen geen gaatjes.” Nou, dat gaat hier in optima forma op. De tijdelijke overheid bestookt de natie met mooie beloften en een krachtdadig optreden. Maar ondertussen gaan demonstranten en critici van het huidige bewind zonder enige vorm van proces de cel in, waar martelingen aan de orde van de dag zijn. 

Mooie woorden en intenties
Dat de Kopten, als een minderheid van 8% te midden van grotendeels volgzame moslims, zwaar de klos zouden zijn is voor mij nimmer een vraag geweest. Wat je nu ziet gebeuren in Qena (Opper Egypte) is het zichtbaar worden van iets waar we de komende weken en maanden nog veel meer van te zien zullen krijgen. Moslim Broeders en – zorgwekkender nog – Salafisten laten er geen misverstand over kan zijn: in Egypte is geen plaats voor christenen en al helemaal niet op officiële posten in het overheidapparaat. Ondanks de mooie toezeggingen van de Broederschap, dat Kopten welkom zijn in de politiek en zelfs in hun politieke partij. Dat heeft de Broederschap mooi gespeeld. Ze hebben zich niet laten zien in de roerige weken die vooraf gingen aan het aftreden van Mubarak. Al vrij snel na 11 februari verschenen de Moslim Broeders op het Tahrir-plein en de straten er omheen. Fel discussiëren ze met omstanders. Om nog es uit te leggen dat het hen niet om de macht gaat. 
Nu, ruim drie maanden later, worden de ware bedoelingen steeds duidelijker. Vandaag was het in Egyptische kranten voorpaginanieuws: er is weer een Iraanse ambassadeur in Cairo. Een duidelijke steun in de rug van militante moslim organisaties. De Broederschap, met in hun kielzog het fanatieke legioen Salafisten, hebben wel degelijk op het oog wat in artikel 1 van de grondwet staat: Egypte is een Islamitische Republiek. En daarin is maar weinig plaats voor Christenen. Die mogen hier wel blijven, maar moeten zich vooral, ineen gedoken, onder het maaiveld schuil houden. 
Ik hou mijn hart vast.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s