>Zahi Hawass misbruikt museumvoorwerpen voor reclame

>

De afgelopen dagen hebben de media zich gestort op de Minister van Oudheidkundige Zaken, Zahi Hawass. Dit keer wordt hij beschuldigd van het misbruiken van zijn positie om voorwerpen uit het Egyptisch Museum in Tahrir-plein tegen vergoeding te (laten) gebruiken voor het promoten van een Amerikaanse kledinglijn onder de naam Hawass.

Verschillende kranten en tijdschriften beweren dat het fotomodel van de kleding lijn de troon van Toetanchamon heeft gebruikt in de fotoserie. Een cultureel historische doodzonde . Over dit gebruik van kostbare oude voorwerpen is verontwaardiging ontstaan binnen de professionele archeologische gemeenschap.
Een van de gemanipuleerde foto’s uit de serieVolgens de fotograaf heeft er geen misgebruik plaatsgevonden. Hawass heeft in een  persbericht aan de Al-Ahram Online en andere media inmiddels laten weten dat de beschuldigingen ongegrond zijn en gebaseerd zijn op valse informatie. Maar het kwaad is geschied. Volgens Hawass is tijdens de fotoshoot voor de promotiecampagne, die op 7 oktober 2010 in New York plaatsvond, terdege rekening gehouden met alle veiligheidsvoorschriften.  Dat was tijdens de Toetanchamon tentoonstelling aldaar en dus niet in het Egyptische museum, zoals eerder werd beweerd. Verder zegt hij dat niets van de authentieke collectie is gebruikt voor de foto’s met uitzondering van enkele echte stukken op de achtergrond. De andere voorwerpen, waar het fotomodel gebruik van maakt waren slechts replica’s.
Ook James Weber, de Amerikaanse fotograaf die de foto’s nam bevestigt in en interview  op de ‘Art in Revolution’ blog dat geen van de originele voorwerpen werd aangeraakt en  dat de stoel en de bank replica’s waren. “We hebben nooit het plan gehad een model in een 3000 jaar oud voorwerp te laten zitten,” verklaart Weber in de blog, eraan toevoegend dat alle voorwerpen, zoals de stoelen in kwestie veilig achter glas stonden.
Weber wees er verder op dat sommige van de foto’s zijn gefotoshopt. Bijvoorbeeld door  twee foto’s te compileren tot één: een van een hiëroglyfen muur en een andere waar het net lijkt of het fotomodel zijn voet erop heeft staan. Hij vertelde ook dat Hawass bij de opnamen in New York niet zelf aanwezig was.
Weber zei verder dat zijn medewerkers zich strikt hebben gehouden aan de veiligheidsmaatregelen van de tentoonstelling. Als ij dat niet gedaan zou hebben en het beschermende glas zou zijn verwijderd was het alarm immers afgegaan.
Hawass heeft verklaard dat Toetanchamon’s stoel een van die unieke voorwerpen is die niet naar het buitenland mag voor een tentoonstelling. Volgens hem is hij met de kledingfabrikant overeengekomen dat de winst aan het Kinderen Kanker Ziekenhuis in Cairo geschonken is. Hij heeft een brief gestuurd naar Dr. Sheriff Abul Naga, de directeur van het ziekenhuis om dit te bevestigen.
Egyptische activisten en media professionals gestart met een handtekening te verzamelen campagne om voormalige Oudheden minister Zahi Hawass aanklagen voor “het in gevaar brengen van Egyptische oudheidkundige voorwerpen.”
Haitham Yahia, een activist en blogger, plaatste een petitie op zijn Facebook en Twitter account die mensen kunnen ondertekenen. Inmiddels hebben tientallen mensen de petitie ondertekend, direct nadat die op internet werd gepost.
De officiële website voor Kunst Zulu publiceerde de foto’s voor de nieuwe lijn. Ze tonen een model poseren met faraonische overblijfselen op de achtergrond. Alleen dat al is een schending van de Egyptische wet. De Egyptische wet verbiedt het aanraken van relikwieën of ze te gebruiken voor commerciële doeleinden.
Hawass is deze week veroordeeld tot een jaar ‘te werkstelling en een boete van LE1000  voor het overtreden van de eerder genoemde wet. Inmiddels is het tegen het vonnis in beroep gegaan.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s