>Demonstranten blijven en leger schiet

>

Gisteren werd weer een grote demonstratie gehouden op het Tahrir-plein in Cairo. Tot de “Vrijdag van de Cleansing” werd opgeroepen door de drijvende krachten achter de revolutie van 25 januari. Hun voornaamste eis is de snelle ontmanteling van het oude regime en vergelding voor de misdaden begaan door dit oude regime.

Vorige week, op de dag van “Save the Revolution”, verzamelden zich enkele tienduizenden op het Tahrir-plein om antwoorden te krijgen op alle onbeantwoorde revolutionaire eisen. En daar zal op korte termijn gehoord gegeven moeten worden. Belangrijkste eis is het proces tegen Hosni Mubarak en al zijn corrupte vertrouwelingen en familie; de vorming van een presidentiële commissie en het terughalen de fondsen van de voormalige regerende Nationale Democratische Partij. 

De sfeer in Tahrir-plein gisteren deed bijna denken aan de eerste 18 dagen van de volksopstand die leidde tot de afzetting van de voormalige president Mubarak. Voor het eerst sinds alle protesten begonnen was ook de Moslim Broederschap duidelijk van de partij. Zij had haar aanhangers dringend opgeroepen mee te doen aan de demonstraties van gisteren.

Naarmate de avond viel werd de sfeer op en rond het plein steeds grimmiger. Familieleden van de ‘martelaren van de revolutie’ hadden aangekondigd de hele nacht op het plein te zullen blijven. Tegen middernacht verschenen de eerste tenten. Daarmee werd duidelijk dat de demonstranten de confrontatie met het leger wagen aan te gaan. Was het leger de eerste weken van de revolutie nog ‘de vriend van het volk’, nu is dat gevoel omgeslagen in woede en achterdocht. De betogers verdenken de legerleiding ervan het revolutie-proces af te remmen en niet hard genoeg op te treden tegen de oude regime en haar handlangers.

Ondanks het uitgaansverbod dat door het leger is ingesteld tussen 02:00 en 05:00 verlieten enkele honderden demonstranten het plein niet. Rond 03:00 verscheen een grote legermacht, die de hele dag al paraat stond achter het Egyptisch Museum, op het plein. Met de overduidelijke bedoeling de daar bivakkerende demonstranten te intimideren en te verwijderen. Om dat kracht bij te zetten begon het leger langdurig te schieten. Volgens ooggetuigen op het plein van dichtbij en maar net over de hoofden van de demonstranten. 


Via Twitter kreeg ik steeds meer verontrustende berichten binnen. Op vragen om beeldmateriaal kreeg ik een aantal filmpjes binnen die vanaf een balkon langs het plein zijn gemaakt. Op dit filmpje is duidelijk te zien en te horen met welk een brute intimidaties het leger de demonstranten probeert af te schrikken. Filmpje legeroptreden (Rechts naast beeldscherm in YouTube staan meer filmpjes).
Tijdens de oproep voor het eerste ochtendgebed werd het even stil op het plein. Inmiddels gaat het schieten weer in alle hevigheid verder. Ook wordt nu melding gemaakt van gewonden en gearresteerden. Als het licht wordt blijven de geweersalvo’s onverminderd doorgaan en wordt er voor het eerst sinds 28 januari weer traangas ingezet om de demonstranten te verjagen. Het belooft een spannend weekend te worden.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s