>Toeristen blijven nog weg uit Egypte

>

Toeristen blijven nog steeds weg uit Egypte, nu ruim twee maanden na het begin van de revolutie die leidde tot het aftreden van president Hosni Mubarak. Het wegblijven van de toeristen is een klap voor het land dat nog altijd geplaagd wordt door inefficiëntie, corruptie en armoede.

De demonstranten vergeleken Mubarak en zijn regime met de oude farao’s, hun graven en de aloude piramides die majestueus uitstijging boven de woestijn van Egypte.
Nu waait het zand vrij rond over het verlaten piramiden terrein. De onrusten tijdens de pro-democratische revolutie die de regering omver hebben geworpen hebben het toerisme afgeschrokken. Nou ja, op deze ene toerist na dan…
Sinds de protesteren tegen de regering die begonnen op 25 januari,  hebben meer dan 210.000 toeristen het land ontvlucht in de laatste week van januari en de eerste paar dagen van februari.
De regering heeft geschat dat de onrust het land de eerste twee weken ongeveer US $ 1,7 miljard heeft gekost. Meer dan de helft van dat bedrag als gevolg van de verliezen in de toeristensector.
De effecten zijn ingrijpend. Ongeveer 2 miljoen Egyptenaren verdienen hun brood in het toerisme. Dat is 5 tot 6 procent van het bruto nationaal inkomen. De werkloosheid is reeds sterk toegenomen, er is een groot gebrek aan werkgelegenheid en de banen die er zijn betalen maar matig.
Maar er hebben zich ook ook nieuwe ontwikkelingen voltrokken, terwijl buitenlandse toeristen kijken of en wanneer ze weer terug kunnen komen.
De weinige toeristen die er nu zijn maken een bedevaart naar Tahrir-plein in het centrum van Caïro, waar honderdduizenden demonstranten zich verzamelden voor de anti-regering protesten. Handelaren rond het plein verkopen T-shirts, vlaggen, bladwijzers, hoeden, badges, stickers en wandkleden met afbeeldingen van de revolutie.
Gevoed door een hernieuwde nationale trots, zijn het nu veelal Egyptenaren zelf die de toeristische trekpleisters bezoeken in plaats van zonverbrande Europese bezoekers.
Kinderen klauteren op de anders verlaten piramides. Hun ouders ontspannen op het grote stenen gevaarte en genieten van de lentezon. Maar ze hebben niet het grote geld dat de buitenlanders hier uitgeven. Inkomsten die een zo cruciale deel van de Egyptische economie vormen.
Jonge Egyptenaren houden een kleurrijk pleidooi om de toeristen  weer terug te roepen. Verkleed als Farao’s werken ze langs de Nijl en bij de piramides. “De toerist is onze gast, wees zuinig op hen,” staat er op een van hun borden. Een andere man houdt een bord omhoog met: “Egypte is een land van veiligheid en beveiliging.”
Maar er zijn geen buitenlanders in de buurt om dit alles te lezen.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s