>UNESCO bezorgd over Egyptische Oudheden

>

De UNESCO heeft haar toenemende zorgen geuit over de Egyptische Archelogische plaatsen en musea, die zijn bestolen sinds de revolutie begon eind januari.


“We krijgen steeds meer alarmerende raporten van verschillende plaatsen en musea in Egypte”, aldus Irena Bokava, directeur van UNESCO in Parijs, tijdens een bijeenkomst waar werd gesproken hoe de illegale handel in kunstvoorwerpen kan worden bestreden. “Wij zijn erg bezorgd”, zei ze bij die gelegenheid.

De UNESCO deed een dringend beroep Egypte’s waardevolle kunstschatten te beschermen en daar waar mogelijk op te sporen. In de chaos die ontstond gedurende de eerste dagen van de volksopstand in Egypte zijn een aantal zeer waardevolle voorwerpen gestolen.


Bokova vertelde dat ze afgelopen week de Egyptische authoriteiten een bericht heeft geschreven, waarin ze deze oproept om “concrete maatregelen te nemen om de archelogische plaatsen in heel Egypte te beschermen.”
“We moeten ook internalionale maatregelen nemen om te voorkomen dat de kunstschatten op de markt gebracht kunnen worden.” De UNESCO had voormalig directeur Oudheden Zahi Hawass uitgenodigd de vergadering bij te wonen. Maar hij kon (mocht) niet komen. In plaats daarvan zond hij een boodschap waarin hij de internationale gemeenschap te hulp riep om de handel van “rovers en opportunisten” tegente gaan. 

Uit het Egyptisch Museum aan het Tahrir plein in Cairo zijn tijdens ongeregeldheden, met name op woensdag 2 februari, 54 voorwerpen gestolen. Een speciaal geformeerd committee deed de afgelopen weken onderzoek en kwam tot deze trieste conclusie.
De directeur van het museum, Tareq el-Awady, wil dat er zo snel mogelijk een gedetaileerde lijst wordt vrijgegeven op de website van het museum, met daarop alle vermiste voorwerpen.

In het wereld beroemde museum bevindt zich een collectie van ruim 160.000 voorwerpen. Een groot deel van die voorwerpen bevinden zich in het depot van het museum. Ondertussen wordt hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe Egyptisch Museum. Dat museum, naast de piramides van Gizeh, moet binnen drie jaar gereed zijn. Veel van de voorwerpen die decennia in het depot waren opgeslagen zullen daar voor het eerst in de geschiedenis van het museum voor het grote publiek zichtbaar zijn.

  

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s