>God Geklaagd

>

De Libische despoot Muammer Gaddafi zei dat hij vastbesloten is om de maand-oude opstand tegen hem te verpletteren. Ondertussen probeert de VN krampachtig  voorstellen te bespreken voor een no-fly zone om zijn gevechtsvliegtuigen aan de grond te houden.

Ook kondigde hij aan dat het leger spoedig de aanval zal inzetten op het “rebellen bastion van Benghazi. Als dit een buitenlands plot is, zullen we het verpletteren, maar als het een binnenlands plot, we zullen het ook verpletteren,” zei Gaddafi, die herhaaldelijk Al-Qaeda en Westerse machten de schuld gaf van de opstand tegen zijn vier decennia oude bewind. Een verklaring gericht aan de bewoners zei hij: “De strijdkrachten komen er aan  om uw veiligheid te waarborgen, het onrecht dat jullie is aangedaan ongedaan te maken, jullie te beschermen, rust en het leven terug te brengen naar de normale situatie. Dit is een humanitaire operatie die wordt uitgevoerd in uw belang, en is niet gericht op het nemen van wraak tegen iedereen”, zo voegde hij toe.
In een ziekenhuis niet ver van Benghazi werden gewonde en dode rebellen binnen gebracht, afkomstig van de frontlinie op slechts een paar kilometer afstand.
Een Libische arts, Suleiman al-Obeidi, zei: “Wij willen een no-fly zone en medische puaze. Wij zijn burgers. Wat kunnen we doen tegen zware wapens tegen tanks, (van Russische makelij) Grad raketten en oorlogsschepen..?”
Ondertusssen hebben Europese machthebbers, bijeenkomst in Parijs, gezegd een militaire interventie niet te steunen zolang die niet door de Verenigde Naties wordt afroepen. Een groep van acht ministers van Buitenlandse Zaken is “het erover eens dat de VN-Veiligheidsraad meer de druk moet uitoefenen, onder meer door middel van economische maatregelen tegen Libie en het vertrek van Gaddafi,” alsus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe. Maar die kans is gering. De meeste G8 landen zijn tegen. En de Verenigde Staten en Rusland zullen een dergelijk voorstel met een veto blokkeren. Toch geven Londen en Parijs hun pogingen vooralsnog niet op.
Ondertussen heeft de Arabische Liga, onder voorzitterschap van Libanon, afgelopen weekend al wel ingestemd met de resolutie waarin wordt opgeroepen tot een no-fly-zone om burgers te beschermen.
–  Ondertussen zijn China en Rusland falicant de no-fly zone. Logisch want die zien, gezien de groeiende onrust in hun eigen landen, de bui al hangen. Dit zet de weg open naar een eventueel toekomstig ingrijpen op hun grondgebied, wanneer ook daar de democratisch gezinden in opstand komen. Je kunt d’r op wachten.
Ondertussen zijn de Verenigde Staten zeer voorzichtig en is Duitsland voorstander van de invoering strenger wapenembargo, een reisverbod en de bevriezing van de Libische buitenlandse tegoeden.
Ondertussen meldde de Franse VN-ambassadeur, Gerard Araud,  dat “Wij diep bedroefd zijn vanwege het feit dat de zaken aan de grond ernstig verslechteren, dat het leger van Gaddafi zeer snel oprukt en dat deze VN-Raad nog niet heeft gereageerd.”
Ondertussen beschuldigde Juppe inmiddels China van het blokkeren van de Veiligheidsraad van de actie. “Als we vandaag vast zitten, het is niet alleen omdat Europa onmachtig is, het is omdat in de Veiligheidsraad China zegt niet te willen meewerken  een resolutie die leidt tot storingen binnen de internationale gemeenschap in de binnenlandse aangelegenheden van een land.”
Ondertussen is de foto hierboven alweer bijna vier weken (!) oud. En de vraag prangende vraag dus ook. 
Ondertussen verdedigt Het Witte Huis president Barack Obama’s tegenzin om Amerikaanse troepen in tezetten om een no-fly zone af te dwingen. Dat zou hem op wel heel erg veel binnenlandse kritiek komen te staan. En dat kan er nou net niet bij hebben.
Ondertussen kondigde Washington wel sancties aan tegen de Libië minister van Buitenlandse Zaken Mussa Kussa en 16 Libische staatsbedrijven.
Ondertussen heeft Gaddafi handig gebruik gemaakt van de catastrofes die Japan hebben getroffen. De verzamelde wereldpers heeft enkel en alleen nog maar ook voor de situatie in Japan.
Ondertussen hebben Westerse landen eigenlijk voornamelijk oog voor de nucleaire aspecten van de ramp. Het Nederlandse TV programma NieuwsUur besteed nu al dagen haar uur durende programma aan de nucleaire risico’s. Met als voornaamste vraag natuurlijk: “Kan dat bij ons nou ook gebeuren?”
Ondertussen neuzelt Nederland maar door met een proces tegen iemand die niet in staat is de morele standaarden van de Nederlandse politiek te respecteren.
Maar …… 
Ondertussen dreigt er  in Libie een slachtpartij die zijn weerga bijna niet zal kunnen vinden. Inwoners van de Oostelijke Libische steden wacht een gruwelijk lot. Zij zullen als verraders worden afgemaakt. Hun vrouwen en dochters zullen voor hun ogen worden verkracht.
En ondertussen rest mij inmiddels maar één conclusie: Het is werkelijk God Geklaagd!!!!

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s