>‘Egypte stort in’

>

Dit hield de zeer vermogende Kopt Nagieb Sawiris de Koptische demonstranten voor. Voor het gebouw van de Egyptische Radio en Televisie protesteren Kopen al twee dagen tegen het geweld tegen de Kopten en de vernietiging van hun kerken. Sawiris smeekte de de demonstranten naar huis te gaan en te gaan werken. “Alleen daarmee helpen jullie dit land vooruit”.
Intussen is de situatie in Egypte zorgwekkend. Het geweld tussen Kopten, Moslims en criminelen die de straten onveilig maken vormen een groot probleem voor het gezag en de geloofwaardigheid van de Egyptische regering en het leger.
Contra-revolutie
De nieuwe regering van Egypte waarschuwde woensdag zelfs voor een “contra-revolutie” na een reeks geweldadige politieke en religieuze conflicten, die volgens te wijten zijn aan aanhangers van het voormalige regime. De regering bevestigde nog eens nadrukkelijk dat het “volledig is toegewijd aan de belangen van het volk en de uitvoering van de doelstellingen van de revolutie. En zal streng optreden tegen plannen voor een contra-revolutie,” aldus het persbureau MENA.
Dertien mensen werden gedood en 140 raakten gewond bij confrontaties tussen moslims en christenen, afgelopen dinsdag avond in verschillende wijken van Cairo. De botsingen duurden  tot woensdagmorgen vroeg. Dinsdagnacht blokkeerden demonstranten blokkeerden de vitale Autostrad Road bij de City of the Dead. Dat wekte de woede op van bewoners van de wijk Sayyeda Aisha die daarop de straat op kwamen. Een inwoner van de wijk zei dat hen werd verteld dat protesterende Kopten had een kleine moskee in brand hadden gestoken en op weg waren naar de beroemde Sayeda Aisha Moskee. Om die in brand te steken nadat moslims een kleine kerk hadden vernield. Het leger moest er aan te pas komen om de strijdende partijen uiteen te jagen.
Koptische bewoners beschuldigden “salafistische groepen en schurken” van het organiseren van de aanvallen op Koptische kerken. Het salafisme is een strikte interpretatie van de islam, maar niet noodzakelijkerwijs gewelddadig.
Vader Samaan, priester van de Samaan El-Kharraz Kerk in Mokattam, zei echter dat het geen was clash tussen moslims en christenen. “De aanval was duidelijk georganiseerd en de aanvallers gebruikten geweren. Onze moslim buren hebben niet zulke grote aantallen wapens.”
Ondertussen op Caïro Tahrir-plein
Op het plein, het epicentrum van de anti-regime werden de daar bivakkerende demonstranten overvallen door aanvaller gewapend met messen en machetes. Ze vielen demonstranten aan vernielden hun tenten, die daar al sinds 25 januari jl. stonden. Het leger had de demonstranten al eerder gesommeerd om uiterlijk woensdag avond hun kampement te ontmantelen.
Ook hier werd het gebruik van grof geweld toegeschreven de overblijfselen van het regime van Mubarak. Het geweld kon de kop op steken vanwege het vacuüm dat ontstond doordat de politie geheel uit de straten verdween tijdens de protesten in januari, die leidden tot het aftreden van Mubarak.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde het door het leger gebruikte geweld tegen de demonstranten fel. “Het is absoluut onaanvaardbaar dat het leger actief deelneemt aan het gewelddadig breken van de vreedzame protesten”, zei de in Londen gevestigde waakhond adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui. “De Opperste Militaire Raad heeft de plicht om het recht op vreedzaam protest te handhaven.”
Verdeel en heers

De Moslim Broederschap, de grootste oppositie Egyptische beweging, legt de schuld van het oplaaiende geweld bij de overgebleven aanhangers van het regime van ex-president Hosni Mubarak. “Deze mensen huldigen het principe “verdeel en heers”.
Activisten en politieke partijen hebben aangekondigd aanstaande vrijdag een miljoen man mars van Tahrir-plein naar Sol dorp te organiseren.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s