>Koptische kloosters door leger aangevallen

>

Koptisch klooster te Wadi Natrun.
Koptisch klooster te Wadi Natrun.
 
CAÏRO – Voor de tweede keer in twee dagen tijd hebben de Egyptische strijdkrachten woensdag het St. Bishoyklooster in Wadi Natrun, 110 kilometer ten westen van de hoofdstad Caïro, aangevallen. Daarbij werd met scherp geschoten. Ook een ander klooster werd doelwit van een aanval door het leger.
Bij de aanval op het St. Bishoyklooster raakten twee koptische monniken en zes werknemers gewond. Vier mensen werden door de militairen gearresteerd, onder wie drie monniken en een koptische advocaat. De laatste was net in het klooster om de aanvallen van de dag ervoor te onderzoeken.
Volgens een van de monniken, vader Aksios Aba Bishoy, bestormden militairen woensdagochtend de hoofdingang op de weg naar het klooster met vijf tanks, gepantserde voertuigen en een bulldozer. Daar sloopten zij het hek dat de kloosterlingen vorige maand hadden gebouwd om zichzelf en het klooster te beschermen tegen de wetteloosheid die sinds 25 januari in Egypte heerst.

„Toen we probeerden de tanks te stoppen, heeft het leger op ons geschoten. Daarbij werd een van de monniken in een been geschoten en een andere in de buik”, aldus vader Bishoy. „Zes koptische werknemers van het klooster raakten ook gewond, van wie sommigen met ernstige verwondingen aan de borst.”
De gewonden werden met spoed naar het nabijgelegen Sadat-ziekenhuis gebracht. Twee anderen werden in kritieke toestand naar het Anglo-Egyptische ziekenhuis in Caïro overgebracht. Daarbij belette het leger volgens ooggetuigen de auto met gewonden de doorgang naar het ziekenhuis.
Volgens een van de andere monniken „schrok” het leger aanvankelijk van monniken die bij de poort stonden te bidden: „Heer ontferm u”, zonder opzij te gaan voor de tanks. Dat wekte de woede van de soldaten. Uiteindelijk reden zij de poort door onder het zingen van ”Allah Akbar” (Allah is groot) en ”Victorie, Victorie.”

Wadi Rayan
Het leger viel ook het St. Makarios van Alexandriëklooster in Wadi Rayan in de Fayoum, 100 kilometer van Caïro, aan. Daarbij werd een monnik neergeschoten en raakten meer dan tien monniken gewond. Ook hier sloopte het leger een nieuw hek. Het klooster had dit gebouwd om zichzelf, na 25 januari, te beschermen tegen aanvallen van gewapende Arabieren en ontsnapte gevangenen – waarbij al minstens zes monniken zwaar gewond waren geraakt.
Het leger had op 21 februari in een ultimatum aan het klooster geëist dat als de monniken het hek niet binnen 48 uur zouden hebben gesloopt, het dit zelf zou verwijderen.

Sit-in
In een verklaring op hun facebookpagina ontkennen de Egyptische strijdkrachten dat er een aanval op het St. Bishoyklooster in Wadi Natrun heeft plaatsgevonden. De soldaten zouden „slechts enkele muren” hebben verwijderd, „die illegaal waren gebouwd op land van de staat.” Verder verklaarden zij dat zij zeker niet van plan waren het klooster te slopen.
Volgens een van de monniken hadden zij op 28 januari zelf contact opgenomen met de staatsveiligheidsdienst. „Die zei ons dat er geen politie beschikbaar is om ons te beschermen. Daarop hebben we tientallen keren met de Egyptische tv gebeld met een oproep om hulp. Militair personeel raadde aan onszelf te beschermen tegen aanvallen.” De monniken en kloosterarbeiders hielden een week lang 24 uur per dag de wacht bij het kloosterhek.
De monniken van St. Bishoy zijn inmiddels een sit-in begonnen voor de ingang van het klooster, uit protest tegen het door het leger gebruikte geweld tegen vreedzame burgers.

Woensdag verzamelden zich bijna 7000 kopten voor een vreedzame betoging voor de koptische kathedraal in Caïro, de zetel van paus Shenouda III. Daarna trokken de betogers naar het Tahrirplein om hier hun protest tegen aanvallen van het leger op koptische kloosters kracht bij te zetten.
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s