>Cairo eert zijn helden en maakt de stad schoon

>

Nu de grote strijd gestreden is keert de rust in Cairo en de rest van het land weer terug. Tijd om de rekening op te maken en de wonden te likken. Terwijl de legerleiding zich bezig houdt met het installeren van een voorlopige regering is de bevolking druk met het hervatten van het dagelijks leven. 


Straten worden door vrijwilligers schoongeveegd. Aan de balustrades langs de drukke wegen in het centrum en op de bruggen over de nijl zijn vele tientallen plastic prullenbakken opgehangen. Jongeren lopen voortdurend rond met plasticzakken waar ze alle rommel die ze op straat tegenkomen in stoppen. Ook worden de zwart-wit blokken op stoepranden opnieuw geverfd. Het is duidelijk dat in het nieuwe Egypte geen plaats meer zal zijn voor rommel en chaos in de straten van Cairo. 

Nergens in de stad is nog een portret van de verdreven leider Mubarak te vinden. Hoewel ik er vanavond, onderweg naar huis, toch nog eentje ontwaarde langs de Nijl boulevard. In de metro hebben creatieve geesten de naam van Mubarak vervangen door ‘Shohadaa’ (Martelaren) station. Overal in de straten wapperen Egyptische vlaggen. En als je er nog geen hebt zijn die vollop te koop.
Ook worden zelfgemaakte badges verkocht met daarop de afbeeldingen van enkele van de ruim 380 slachtoffers van de Egyptische opstand. 


De moed, discipline en creativiteit van de Egyptische revolutionaire beweging is niets minder dan een politiek wonder en verdient te worden beschouwd als een van de zeven politieke wonderen van de moderne wereld. Juist omdat deze resultaten zijn bereikt zonder geweld, ondanks een reeks van bloedige provocaties en een vasthoudende leider. Dit alles belichaamt de originaliteit en de grandeur van de Egyptische revolutie van 2011.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s