>Nieuwe politieke partijen in Egypte. Christenen missen de boot.

>

Het is ongekend druk in de Egyptische politieke arena sinds de 25e januari opstand. Volgens een rondje langs de partijpolitieke velden wordt gewerkt aan de oprichting van 13 nieuwe politieke partijen in Egypte.
Politiek analist Tarek Higgy zei dat hij zelfs de Koptisch politiek activist Michael Mounir heeft gecontacteerd om handtekeningen te verzamelen voor de oprichting van een nieuwe seculiere en democratische partij die gebaseerd is op de beginselen van burgerschap, liberalisme en religieuze vrijheid.
Ook zo’n 100 linkse activisten waren dinsdag bijeen om te spreken over de oprichting van een eigen partij. Aldus hun woordvoerders hadden ze tot dusver 20.000 handtekeningen verzameld van burgers uit het hele land.
Heel interessant is dat  ruim 5000 Nationale Democratische Partijleden hebben besloten om een nieuwe partij te vormen. Onder de naam de Egyptische Jeugd Partij.
De Moslim Broederschap (MB), bij monde van Nageh Ibrahim, zei dat zijn fractie het plan heeft opgevat om een “civiele” partij op te richten met een “islamitische oriëntatie.” Dat kan nu de MB niet langer een door de staat verboden organisatie is.
MB dissident Khaled al-Zaafarany, van zijn kant zei dat 500 jongeren uit van de ‘25e januari Revolutie’ in Alexandrië zich zullen aansluiten aan zijn nieuwe partij: de Islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling.  Naar het voorbeeld van de Turkse islamitische partij.
De Egyptische orthodoxe, anglicaanse en katholieke kerken, echter hebben tot nu toe geweigerd om een politieke partij op te richten voor christenen. Zij zijn bang dat dit alleen maar zou bijdragen tot een sektarische strijd.
Ik ben echter bang dat ze hiermee de boot volledig gaan missen en daarmee – zelf – hun positie voor de toekomst verzwakken.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s