Koptische Christenen dreigen grootste verliezers te worden van verkiezingen in Egypte

De monsteroverwinning van de regerende Nationaal Democratische Partij heeft de oppositie vrijwel weggevaagd. Voor de Koptische Christenen is dit een verontrustende ontwikkeling.  Men vreest dat het geweld tegen christenen hierdoor alleen maar verder zal toenemen. De eerste scheuren tussen de Koptische Kerk en het regime zijn reeds zichtbaar.

 
In de nasleep van de moordaanslag op Kopten na de kerstviering in Nag Hammadi van afgelopen januari werd al duidelijk dat het regime zich afzijdig wenst te houden van de oplaaiende conflicten tussen Moslims en Christenen. Een week voor de eerste ronde van de verkiezingen waren in Cairo bloedige gevechten uitgebroken tussen Koptische demonstranten en de politie over de weigering van de lokale autoriteiten om een buurthuis om te bouwen tot een kerk. Bij de gewelddadigheden werden twee christenen gedood en raakten tientallen gewond, terwijl meer dan 160 mensen werden gearresteerd, waaronder een jongen van negen. Botsingen tussen christenen en de politie waren tot nu toe echter zeldzaam. Moslim bewoners van het gebied scandeerden tijdens de botsingen anti-Koptische leuzen en ook gooiden ze stenen naar de demonstranten.
Ondanks het feit dat de islamitische oppositie is weggevaagd bij de parlementsverkiezingen groeit onder christenen de angst voor meer discriminatie.
 
“We hebben het hier over discriminatie niet alleen van de overheid. Het beleid van de regering heeft geleid tot de islamisering van de samenleving … Ze proberen met behulp van de religie de steun van de gewone mensen te krijgen”, aldus Emad Gad van het Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies.
 
“We leven nu onder een fanatiek bureaucratisch systeem. Om gewoon een raam in een kerk te vervangen heeft u toestemming nodig van de overheid. Maar wilt u een moskee uitbreiden dan kunt u binnen de kortste keren toestemming krijgen.”
 
Er is een groeiende vrees voor een islamitische dreiging vanuit president Hosni Mubarak’s Nationale Democratische Partij. Onlangs beschuldigde een Koptische oppositiekandidate, Mona Makram Ebeid, van de seculiere Wafd partij de NDP van “extremistische islamitische elementen” binnen die partij. “Dat is duidelijk te wijten aan de anti-Koptische fractie binnen de NDP; een Wahhabitisch Salafistische stroming (die een strikte versie van de islam gepraktiseerd in Saoedi-Arabië),” aldus Ebeid. 
 
Paus Schenouda III, hoofd van de Egyptisch Koptische Kerk heeft zondag, tijdens de tweede ronde van de verkiezingen, Cairo zelfs verlaten. Met de inzegening van de kerk in Sharm el-Sheikh keerde de paus de verkiezingen de rug toe. Volgens sommige deskundigen is dat een signaal van zijn groeiende teleurstelling in het Mubarak regime.
 
“Het optreden van de paus in de Sinai was een duidelijk signaal aan Koptische kiezers zich te onthouden van stemmen,” zegt Ammar Ali Hassan, politiek analist van het Midden Oosten News Agency.
 
In de eerste ronde van de verkiezingen had de paus met zijn stem op de liberale oppositie partij WAFD zijn frustratie over het heersende regime al duidelijk gemaakt. Enkele maanden geleden nog riep hij Kopten op om op de NDP te stemmen.
 
“Het bezoek was niet noodzakelijkerwijs een politieke verklaring van de paus, ” aldus pauselijk afgevaardigde Sargious in Caïro.
 
Vorige maand had Shenouda het geweld van de veiligheidstroepen tegen de christelijke demonstranten ‘buitensporig’ genoemd.  Daarop hebben verschillende islamitische groeperingen inmidddels in verschillenden steden demonstraties opgezet tegen de paus. Zij beschuldigen de kerk van de aanhouding van een christelijke vrouw die zich tot de islam wilde bekeren. De kerk ontkent dit ten stelligste en beweert op haar beurt weer dat de overheid een rol speelt in deze demonstraties.
 
De Koptische kerk heeft al heel lang altijd de kant van de NDP gekozen. Maar daar lijkt nu toch duidelijk verandering in te zijn gekomen. Binnen de kopten was verdeeldheid over de keuze te stemmen op de NDP of op de oppositie. Toch zullen vele kopten niet openlijke durven uitkomen voor hun keuze voor de oppositie uit angst voor represailles vanuit de islamitische partijen, zoals de Moslim Broederschap.
 
Zolang de Moslim Broederschap bestaat zal een groot deel van de Kopten op de NDP blijven stemmen. Maar niemand zal meer kunnen ontkennen dat de eerste breuklijnen tussen de Koptische Kerk en het regime voor een ieder duidelijk zichtbaar zijn geworden.

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s