>Verkiezingen in Egypte in teken van geweld en intimidatie

>

De Verkiezingen in van afgelopen zondag in Egypte zijn uitgelopen op de meest gewelddadige verkiezingen in decennia. De regerende Nationale Democratische Partij heeft in de eerste ronde 209 van de 508 zetels in het parlement veilig gesteld. De grootste oppositiepartij de Moslim Broederschap werd bijna volledig weggevaagd.
Dat blijkt uit de eerste tellingen van de verkiezingen voor een nieuw parlement. De verwachtte grote overwinning van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van zittend president Mubarak heeft de oppositie vrijwel buitenspel gezet. De oppositiepartijen wonnen slechts 14 zetels. De liberale Wafd 3, de linkse Tagammu en de Democratische Vredes Partij 1. De overige zeven zetels werden gewonnen door onafhankelijke kandidaten. Deze onafhankelijke kandidaten zijn leden van de Moslim Broederschap. Religieuze politieke partijen zijn in Egypte bij de wet verboden. Hierdoor kunnen de Moslims Broeders, met hun leuze ‘De Islam is de Oplossing’, niet meedoen aan verkiezingen.  
De uitslag betekent een enorme klap voor de tot nu toe grootste oppositiepartij in het parlement. In 2005 zorgden de Moslim Broederschap voor een grote verrassing door 88 zetels te veroveren. Sindsdien heeft de overheid de Broederschap zeer hardhandig aangepakt. In de aanloop naar de verkiezingen werden meer dan 1500 Moslim Broeders opgepakt en zonder enige vorm van proces in de gevangenis gezet.
Volgens Mohammed Badie, leider van de Broederschap, heeft de regering zo haar belofte om ‘schone verkiezingen’ te houden verbroken. Met het geweld tegen de Broederschap hoopte de overheid hen uit te lokken tot geweld. Maar daartoe heeft de Broederschap zich niet laten verleiden. Ook andere oppositiepartijen lieten soortgelijke klachten tegen de regering horen. Van ‘vrije en eerlijke verkiezingen’ kan volgens hen geen sprake zijn.
Al voor de verkiezingen vielen vele doden en gewonden tijdens protesten tegen de huidige regering. Nu kan de trieste balans worden opgemaakt. Het afgelopen weekend vielen zeker 16 doden en meer dan 100 gewonden. Ook journalisten en hooggeplaatste vertegenwoordigers van Mensenorganisaties liepen rake klappen op, werden geïntimideerd of werd de toegang tot stemlokalen geweigerd. Voor de stemlokalen werden op grote schaal pogingen ondernomen kiezers te beïnvloeden. NDP aanhangers boden kiezers geld en voedsel in ruil voor hun stem op de NDP. Op andere plaatsen werden zelfs gewapende mannen ingezet om kiezers te intimideren.
Een woordvoerder van de kiesraad vertelde verslaggevers gisteren dat 1,4 van de bijna 90.000 stembussen moesten worden vernietigd als gevolg van sabotage.
Het geweld duidt er volgens velen op dat autoriteiten zich zorgen maken over de positie van president Mubarak en diens opvolging. De groeiende armoede en de steeds luidere protesten tegen de hoge voedselprijzen en de hoge werkloosheid werpen nu reeds hun schaduw vooruit op de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De nu 82 jarige Mubarak is al bijna 30 jaar aan de macht en probeert de weg voor zijn zoon als opvolger zonder al te veel obstakels vrij te maken. Gekscherend wordt her en der al gesproken van de 32 Dynastie. Een verwijzing naar de dynastieën zoals die in Egypte bestonden tijden de Faraonische perioden.
Ook over de opkomst tijden de verkiezingen bestaat nog grote onduidelijkheid. Volgens de officiële Verkiezings Commissie was de opkomst ruim 35%. Dat is beduidend hoger dan de 15% welke waarnemers afgelopen zondag noemden. Maar officiële cijfers worden in Egypte zelden als betrouwbaar bestempeld. 
Komende zondag, 5 december, worden tijdens een tweede ronde de laatste parlementszetels verdeeld. Maar niemand in Egypte die zich enige illusies maakt over de uitkomst van die laatste ronde.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s