>Egyptisch Bijbelgenootschap: Creatief en Springlevend

>

Al meer dan 125 jaar maakt het Egyptisch Bijbelgenootschap de Bijbel beschikbaar voor een groot publiek. En dat publiek groeit nog dagelijks. Officieel zijn bekeringsactiviteiten zijn in Egypte ten strengste verboden. De verkoop van Bijbels is, onder strenge voorwaarden echter toegestaan in een aantal boekwinkels. Een kennismaking met het unieke werk van het Egyptisch Bijbelgenootschap.
In 1945 liep een Egyptische jongen langs een van de boekwinkels van het Bijbelgenootschap. Zijn ogen vielen op een bijbel in de etalage. Hij ging naar binnen en bladerde door de Bijbel en werd getroffen door een tekst uit het Johannes Evangelie:
En Jezus zei tot hen: ‘Nog een korte tijd is het licht bij u. Ga uw weg zolang het licht is en laat de duisternis u niet overvallen; wie in het donker loopt weet niet waar hij heen gaat.’
Hij voelde onmiddellijk dat dit een boodschap van God voor hem was. Die ervaring was een keerpunt in zijn leven. Het begin van een innige band met de Bijbel. Deze jongen is de huidige Koptische Paus Shenouda III, nu een van de meest invloedrijke Christelijke leiders in het Middenoosten.
Krap 10 procent van de ruim 80 miljoen Egyptenaren zijn Christen. De apostel Markus bracht het Christendom in 64 n.Chr. naar Egypte. Vanaf dat jaar tot ruim na de inval van de Arabieren in 641 n.Chr. was Egypte nagenoeg geheel een Christelijk land.
Te midden van ruim 70 miljoen moslims toch de Bijbel in beeld brengen is geen geringe opgave. Toch weet het Bijbelgenootschap met grote voorspoed de Bijbel aan de man te brengen. De meeste voorkomende verkoopplaatsen zijn kleine Bijbelkiosken in de kerken zelf. Het Egyptisch Bijbelgenootschap heeft daarbuiten 12 boekwinkels, verspreid over heel Egypte.
Zo wordt de Bijbel ook zichtbaar voor niet Christenen, die anders geen kans zouden krijgen om toegang te krijgen tot de inhoud van de Bijbel. Ook onder Moslims is een groeiende interesse voor de Bijbel. Zij willen ook graag zelf lezen wat er in de Bijbel staat. Zo werden er tijdens de grote jaarlijkse boekenmarkt in Cairo maar liefst 72 duizend Bijbels verkocht. Voor een gering bedrag. Volgens het Bijbelgenootschap waren ruim 80 procent van de kopers niet-Christenen.
Het Egyptisch Bijbelgenootschap heeft vergunning om Bijbels te verkopen. En mogen zelfs advertenties doorvoor publiceren in Al Ahram, de grootste Egyptische Staatskrant. “Zo voelt het publiek dat het ‘OK’ is. En dus zijn we gemakkelijker bereikbaar geworden”, aldus Mumtaz Ayoub, een van de stafmedewerkers van het Egyptisch Bijbelgenootschap. “Wij zijn een denominatie overschrijdende organisatie en zijn er voor alle christenen. De Christenen in Egypte zijn daar ook trots op en Paus Shenouda steunt ons werk openlijk op de christelijke televisiekanalen.”
Maar het blijft niet bij het verspreiden van gedrukte Bijbels. Ruim de helft van alle Egyptenaren is immers analfabeet. Het Bijbelgenootschap heeft juist daarom audio visueel materiaal samengesteld. Op die manier kunnen de analfabeten (ook Christenen dus!) luisteren naar de Bijbelverhalen in het Arabische, hun dagelijkse taal. Alleen de Bijbelboekwinkels hebben een vergunning deze gedramatiseerde Bijbelse vertellingen te verkopen.
Vooral voor kinderen en jongeren doet het Bijbelgenootschap nieuwe en leuke dingen. In het hoofdkantoor van het Bijbelgenootschap is een etage speciaal ingericht voor een introductie in de Bijbel: Bible World (Bijbel Wereld). Op een speelse en interactieve manier wordt de geschiedenis van de Bijbel aangeboden. Iedere week bezoeken zo’n 140 schoolkinderen Bible World.
Voor de basisschool jeugd is er Kingo. Dit leeuwtje vertelt lost problemen op aan de hand van Bijbelverhalen. Inmiddels zijn er al tientallen DVD’s van Kingo verschenen. Een groep jong enthousiaste vrijwilligers speelt de Kingo verhalen. Dit wekelijkse Kingo-Event vindt plaats in diverse kerken in en rond Cairo en wordt vaak door meer dan duizend kinderen bezocht. Na afloop krijgen de kinderen een Bijbels kadootje mee. En dit alles kost de kerken niets!
De verkoop van Bijbels en audio materiaal steeg de laatste jaren met bijna 40%. Om deze betaalbaar en beschikbaar te laten blijven heeft het Bijbelgenootschap besloten de prijzen niet te verhogen. De verkoop van audio materiaal en van Bijbels leveren slechts de helft van de productie- en de drukkosten op. Al het Bijbelsmateriaal kan alleen worden geproduceerd en uitgegeven dankzij giften uit binnen- en buitenland. Een van de buitenlandse donoren is het Nederlands Bijbelgenoorschap.
Als u meer wil weten ga dan naar de website van The Bible Society of Egypt: http://www.darelketab.org/bs2/en/default.aspx
Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s