>Egyptische Film in Amsterdam

>

Soms komt er een stukje Egypte naar Nederland. Ditmaal in de vorm van een film. En wat voor een film. Een ingrijpende, onthutsende en ontroerende film. Over een botsing van twee (leef) werelden. De film geeft (indirect) ook een beeld van de wijze waarop veel velen in Egypte denken en spreken over Israel. Nochtans is het zeker geen anti-Israel film. 
Deze premiere is een belangrijk initieftief. Een lovenswaardig Intercultureel project. Het is een project van Noesa den Hartog, een jonge vrouw met Nederlands-Egyptische ouders. Zij heeft zich tot taak gesteld (de betere) Egyptisch (Arabische) films naar Nederland te halen. Enerzijds met het doel de vele in Nederland wonende Egyptenaren en Arabieren de mogelijkheid te bieden films uit hun eigen thuisland(en) te zien. Maar anderzijds ook om Nederlanders kennis te laten maken met deze films en de boodschap welke ze vertolken. 
En deze film heeft een boodschap die zeer de moeite waard is gezien te worden. Een heftige film. Maar mooi en met passie gemaakt. 


Escaping Tel Aviv – Walad Ela’Am

Het is het verhaal van de Egyptische moslima Salwa (Mona Zaki). Ze lijkt gelukkig getrouwd met Ezzat (Sherrif Mounir. Tot hij zijn vrouw op een dag naar Israel ontvoerd.
Daar ontdekt Salwa dat haar man niet alleen joods is, maar ook een spion voor de Israelische geheime dienst. Ezzat stelt haar voor een keuze. Ze kan in Israel blijven, zich aanpassen aan haar nieuwe leven en alles opgeven waar ze in gelooft. Of ze kan terugkeren naar Egypte en haar kinderen achterlaten in een onbekend land bij haar onbetrouwbare echtgenoot.
De Egyptische geheimedienst hoort van Salwa’s situatie en stelt een reddingsplan op. Geheim agent Moustaffa (Karim Abdel Aziz) probeert Ezzat ten val te brengen, maar heeft daar informatie voor nodig die alleen Salwa hem kan geven. Moustaffa is de enige kans voor Salwa om met haar dochter en zoon terug te keren naar Egypte, maar kan ze de vader van haar kinderen verraden?


Wanneer:   Maandag 15 maart 2010
Waar:           Pathe Tuschinski, Amsterdam
Hoe laat:     20.00 uur
Kaarten zijn te koop via de website van Pathe Tuschinski.


Warm aanbevolen!


Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s